На Миколаївщині три дільничні виборчі комісії припустилися незначних помилок під час заповнення протоколів голосування, однак завчасно погасили невикористані протоколи. Це стало причиною перерахунку голосів.

23 квітня окружна виборча комісія № 127 провела перерахунок бюлетенів, доставлених із трьох виборчих дільниць: №480536 (с. Іванівка, с. Яселка), №480669 (м. Очаків), №480745 (м. Миколаїв). Слід зазначити, що дві ДВК (480536, 480745) могли б самостійно скласти уточнені протоколи, адже під час складання протоколів вони припустилися незначних помилок, однак завчасно всі три ДВК погасили невикористані протоколи. Оскільки бланки протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці для кожної ДВК мають унікальний номер-ідентифікатор, ОВК не мала іншої можливості у законний спосіб скласти протоколи, окрім як провести повторний підрахунок і заповнити протоколи вже на своїх бланках.

Як прокоментувала спостерігачці ОПОРИ голова ОВК № 127 Ольга Колот, оскільки дві дільниці розташовані за межами Миколаєва і члени ДВК не змогли приїхати в окружну виборчу комісію 22 квітня, перерахунок був призначений на наступний день.

На дільниці №480745 під час голосування виборець помітила цяточку на бюлетені, відмовилась голосувати і відірвала шматок бюлетеня ще до того, як член ДВК встигла відокремити контрольний талон. Комісія не знала, як врахувати цей бюлетень і помилково вписала його до пункту 8 «Кількість бюлетенів, які не підлягають врахуванню». Крім того, під час перерахунку ОВК виявила шість недійсних бюлетенів (позначка за кандидата і підпис, занадто велика позначка і т.п.), по трьох із яких вирішила зарахувати голоси на користь Володимира Зеленського та Петра Порошенка.

У протоколі ДВК №480669 виявилась розбіжність на 14 бюлетенів між пунктом 7 «Загальна кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені», де ця цифра помилково була врахована двічі, та пунктом 9 «Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці». Крім того, на 14 більше виявилась фактична кількість недійсних бюлетенів (пункт 4 протоколу) і кількість бюлетенів, отриманих у приміщенні для голосування (пункт 5 протоколу).

ДВК №480536 також у протоколі про підрахунок голосів виборців помилково вказала 8 недійсних виборчих бюлетенів як такі, що не підлягають врахуванню.

«У даному випадку окружна комісія виконала всі вимоги виборчого законодавства. Щоб усунути помилки та неточності в протоколах відповідних дільничних комісій, ОВК була змушена здійснювати перерахунок голосів, адже зробити це шляхом уточнення було неможливо через погашення всіх невикористаних протоколів. Тому окружна комісія в повному обсязі забезпечила виконання частин 6-7 статті 82 Закону України «Про вибори Президента України», − наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА  за виборами в Миколаївській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)