Протягом дня повторного голосування 22 квітня на Волині спостерігачі ОПОРИ не виявили серозних порушень, які мали б вплив на результати волевиявлення громадян. Окрім того, протягом дня спостерігачі проводили паралельний підрахунок голосів. За його результатами Володимир Зеленський набрав 73,2% голосів виборців, а Петро Порошенко – 24,3% при похибці 1,5%.

Про це координаторка Громадянської мережі ОПОРА на Волині розповіла під час прес-конференції 22 квітня.

На Волині у день повторного голосування представники ОПОРИ спостерігали за процесами виборів і на виборчих дільницях, і в окружних виборчих комісіях. Вони охопили спостереженням і процес голосування, і процес підрахунку голосів, і прийому виборчої документації у кожній із п’яти волинських ОВК.

«Підсумовуючи день повторного голосування, можемо констатувати, що як і першому турі виборів, жодних кричущих інцидентів, які могли б вплинути на результати волевиявлення ми не зафіксували. Натомість були поодинокі інциденти, як, наприклад, фотографування бюлетеня – 21 квітня спостерігачі виявили три таких факти»

Зокрема, інциденти трапилися на дільниці у містах Володимир-Волинський, де бюлетень намагалися фотографувати двічі, та Нововолинськ. Також випадок із голосуванням за межами кабінки трапився у Луцьку.

 На одній дільниці у місті Горохів зафіксували порушення порядку видачі виборчого бюлетеня. Йдеться про те, що на дільниці один член комісії  працював і зі списком виборців, і видавав бюлетені.

Фіксувала ОПОРА й дрібніші порушення – наприклад, 5 фактів нестачі виборчих скриньок чи кабін для голосування. Йшлося також про агітаційні матеріали у період, коли агітація заборонена.

«Ми фіксували агітаційні листівки позитивного характеру та прояви прихованої реклами на користь обох кандидатів. Окрім того, ми бачили масові випадки поширення друкованої агітації і в «день тиші», і безпосередньо у день повторного голосування проти кандидата Володимира Зеленського. Найбільше таких випадків зафіксували у Луцьку, окремі прояви також були у місті Горохів у виборчому окрузі №20», - розповіла координаторка ОПОРИ на Волині.

 

 

Вона також проінформувала про явку у регіоні - загалом в голосуванні взяло учать 64,25% виборців. Найнижчою була активність в окрузі №19 (62,53%), найвищою – в окрузі №22 (66, 51%).

«Також протягом дня голосування наші спостерігачі проводили паралельний підрахунок голосів. За його результатами переможцем виборів стає Володимир Зеленський, який набрав 73,2% голосів виборців. Петро Порошенко набав 24,3% голосів. Похибка складає близько 1,5%. Ще 2,5% виборчих бюлетенів визнали недійними»

У ході прес-конференції розповіли й про зафіксовані неточності під час підрахунку голосів, транспортування бюлетенів та ОВК і прийому документації. Так, порушення процедури підрахунку голосів виявили у селі Хрипськ Шацького району на території виборчого округу №21.

«Ми зафіксували шість випадків фальсифікації протоколу про підрахунок голосів. П’ять із них стосуються округу №20 – с. Вербичне Турійського району, с. Михайлівка та с. Крухиничі Локачинського району, с. Скригове Горохівського району та один випадок у Луцьку. У вказаних випадках виборчі комісії складали протоколи наперед, тож у нас в руках  виявилися «протоколи із майбутнього»

Таким чином, спостерігачі фіксували протоколи, складені станом на 21 квітня, однак у них прописували дату 22 квітня. Відтак, у Луцьку спостерігачі скаржилися до ОВК, а у Горохівському районі написали дві заяви у поліцію. У село Вербичне на місце події прибула слідчо-оперативна група, яка розслідуватиме випадок.

Також представники ОПОРИ на дільниці у с. Михлин Горохівського району зафіксували випадок, коли члени виборчої комісії уже проштампували протокол про підрахунок голосів, однак не внесли туди всіх даних та не поставили дату його складання.

У виборчому окрузі №19 зафіксували два факти, коли до ОВК разом із головою та ще одним членом комісії прибули секретарі ДВК,

«Відповідно до законодавства секретар має у цей час залишатися на виборчій дільниці разом із печаткою. Голова окружної виборчої комісії відреагувала на ці інциденти і не приймала документацію від цих ДВК. Їх відправили назад, аби вони повернулися у складі, передбаченому законодавством. Також у цьому окрузі зафіксували переписування протоколу у будівлі, де знаходилася ОВК. Йдеться про ДВК із селища Благодатне, яку зобов’язали скласти уточнений протокол. Це вони мали зробити на засіданні, але вирішили переписати протокол просто в приміщенні ОВК», - повідомила координаторка ОПОРИ.

 Станом на 14:00 22 квітня близько 60-ти дільниць на Волині відправляли на складання протоколів із поміткою «Уточнений». Вона звернула увагу на те, що ОПОРА неодноразово фіксувала недоліки у роботі ДВК, які пов’язані із недостатньою кількістю знань. Адже перед першим туром ЦВК організувала системне навчання для членів комісій, однак згодом чимало із них замінили, тож в день виборів працювало багато осіб, які не пройшли навчань. Під час другого туру ДВК сформували за шість днів до голосування, тож масштабних навчань для них взагалі не провели. Відтак, координаторка наголосила на важливості навчань для членів комісій, адже від них значною мірою залежить організація виборчого процесу.  

Натомість в ОВК робота дещо покращилася, адже близько 70% їх членів вже мали досвід роботи в комісіях. Відзначила координаторка й тісну роботу із правоохоронцями, які оперативно реагували на виклики, а також належним чином документували та фіксували порушення. Зрештою, вона висловила сподівання, що надалі, на етапі розслідування усі дії  також проведуть належним чином, а порушників притягнуть до відповідальності.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)