Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати порушення на дільницях в межах Львівської області. Найбільш поширеною проблемою є видача бюлетенів для голосування виборцям без паспортів.

Загалом, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 11 подібних порушень або спроб порушень. Раніше ОПОРА повідомляла про щонайменше 3 спроби членів ДВК видати виборчий бюлетень особам, які не мали з собою паспорта на дільниці №460184 (місто Комарно Городоцького району) та факт видачі бюлетеня громадянину без паспорта на дільниці №461325 (село Стара Ропа Старосамбірського району). Пізніше стало відомо про поодинокі випадки видачі бюлетенів виборцям, які не мали з собою паспортів на дільницях №460532 (село Стінка, Золочівський район) та №460297 (село Ріпчиці, Дрогобицький район). Щонайменше 5 таких випадків зафіксовано на дільниці №460414 (село Дубравка Жидачівський район).

Спостерігачі ОПОРИ фіксували 4 факти порушення таємниці голосування. На виборчій дільниці №460620 у селищі міського типу Добротвір Кам'янка-Бузького району виборець, вийшовши з кабінки для голосування, сфотографував свій бюлетень, а потім кинув його до скриньки для голосування. Крім того, на дільниці №460949 у селі Солонка Пустомитівського району фотограф від одного з інтернет-видань сфотографував зблизька виборчиню, яка саме кидала до виборчої скриньки заповнений виборчий бюлетень. На дільниці №460432 (місто Рава Руська Жовківського району) двоє людей одночасно зайшли в кабінку для голосування, що так само є порушенням таємниці голосування. На дільниці №461179 у селі Головецько Сколівського району (виборчий округ №125) виборець проголосував не в кабінці для голосування. Громадянин мав інвалідність першої групи через вади зору. Члени дільничної виборчої комісії запропонували, щоб із ним зайшла до кабінки інша людина та допомогла проголосувати, однак виборець відмовився.

На дільниці №460475 у селі Зіболки Жовківського району (виборчий округ №122) одній людині видали кілька виборчих бюлетенів. Виборець зайшов до кабінки для голосування та здійснив волевиявлення. Вийшовши з кабінки, громадянин кинув до виборчої скриньки 1 бюлетень. Доля іншого – невідома.

На виборчій дільниці №460437 у селі Липник Жовківського району члени відповідної дільничної виборчої комісії повідомили спостерігачці ОПОРИ, що збираються вилучити її з дільниці через те, що вона заважає роботі комісії. До того спостерігачка неодноразово фіксувала спроби членів ДВК видати виборчі бюлетені громадянам, які не мали з собою паспортів та робила їм зауваження. Це стало причиною конфлікту між нею та комісією. Представниці ОПОРИ також намагались заборонити здійснювати фото- і відеофіксацію під час спостереження.

Раніше ОПОРА також повідомляла про низку процедурних порушень, пов'язаних із організацією виборів на дільницях №460418 (місто Ходорів Жидачівського району) та №460949 (село Солонка Пустомитівського району).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: