На одній з виборчих дільниць Львівської області спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт видачі кількох бюлетенів одному виборцю.

На дільниці №460475 у селі Зіболки Жовківського району (виборчий округ №122) одній людині видали кілька виборчих бюлетенів. Виборець зайшов до кабінки для голосування та здійснив волевиявлення. Вийшовши з кабінки, громадянин кинув до виборчої скриньки 1 бюлетень. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. Спостерігачі хотіли покликати чергового поліцейського, але його не виявилось поблизу.

Нагадаємо, відповідно до частини 2 статті 3 Закону  «Про вибори Президента України» кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом. Згідно з частиною 1 статті 8 того ж Закону кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються. Також, у частині 1 статті 158-1 Кримінального кодексу України зазначається, що голосування більше ніж один раз карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: