В Івано-Франківську зафіксовано вже другу спробу винести бюлетень за межі виборчої дільниці. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

На виборчій дільниці №260857, що в Івано-Франківську, виборець намагався винести виборчий бюлетень за межі приміщення для голосування.

Як розповів ОПОРІ голова ДВК №260857 Віталій Каламбет, близько 14:00 один із виборців пред’явив паспорт і отримав бюлетень для голосування. Замість того, щоб піти в кабінку для таємного голосування, виборець склав бюлетень, поклав у паспорт, і пішов до виходу з дільниці, намагаючись винести бюлетень.

Члени ДВК звернули на це увагу, попросили чоловіка повернутися і проголосувати. Він відмовився і намагався вийти з приміщення дільниці. Члени комісії зупинили виборця і повідомили правоохоронця, який одразу викликав слідчо-оперативну групу.

Чоловік пояснив поліції, що в законодавстві не передбачено відповідальності за виніс бюлетеня. «Покажіть мені, де за це передбачена відповідальність», - питав виборець. Зараз на дільниці, за словами спостерігачів, тривають слідчі дії.

«У діях виборця, можливо, є ознаки складу злочину, передбаченого ст. 158-1 Кримінального кодексу України – викрадення чи приховування виборчого бюлетеня», - зауважує координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.