На Волині спостерігач ОПОРИ зафіксував на дільниці інцидент – виборцю недостатньо роз’яснили можливість отримання іншого виборчого бюлетеня після неправильного заповнення. Також ОПОРА фіксує листівки із прізвищем кандидата у Президенти на вулиці міста Горохів.

На дільниці №070580 у селі Седлище Любешівського району (округ №23) виборець, вийшовши із кабінки для голосування, засумнівався, чи зробив правильний вибір. Чоловік озвучив цю інформацію. Однак у відповідь члени комісії зауважили, що в їхньому посібнику зазначено, що видати інший бюлетень можна, якщо виборець не «неправильно заповнив» бюлетень, а саме зіпсував. 

Чоловік не став продовжувати діалогу, не заперечував та просто опустив бюлетень у скриньку. Можливо, він не знав, що має право написати заяву та отримати інший бюлетень.

Нагадаємо, відповідно до частини 9 статі 76 Закону України «Про вибори Президента України» у разі якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Член виборчої комісії видає інший виборчий бюлетень у порядку, встановленому частиною першою цієї статті, тільки в обмін на зіпсований, про що робить відповідну позначку в списку виборців напроти прізвища виборця і розписується. Зіпсований виборчий бюлетень негайно погашається як невикористаний, про що складається акт. Зіпсований і погашений виборчий бюлетень при підрахунку голосів враховується як невикористаний і запаковується разом із контрольним талоном у пакет з невикористаними виборчими бюлетенями. Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

Також у місті Горохів спостерігач на вулиці на дошці оголошень зафіксував листівки без вихідних даних зі згадкою прізвища кандидата у Президенти. У матеріалі попереджають про небезпеку продажу голосу на виборах.

Відповідно до частини 17 статті 64 цього ж Закону публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації забороняється. Передвиборні агітаційні матеріали знімаються з 24 години останньої п’ятниці, що передує дню виборів чи дню повторного голосування, відповідними службами місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.