Дільнична виборча комісія №140379, яка знаходиться на лінії розмежування у 60-му окрузі, не розпочала свою роботу. Причина: вимоги від членів комісії отримати додаткові кошти за свою роботу. Загалом на цій ДВК мали б проголосувати 208 виборців.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, одна з дільниць на Донеччині не відкрилась, бо члени ДВК висунули специфічні вимоги до ОВК щодо сплати за їхню роботу додаткових 27 тисяч гривень.

«Спочатку члени ДВК №140379 озвучили вимогу отримати за свою роботу сплату у розмірі 15 тисяч гривень, і тоді після отримання грошей ДВК буде працювати у день виборів. Вже згодом вони захотіли 27 тисяч гривень. У зв'язку із цими діями членів ДВК ми були змушені звернутись до поліції. Всі члени відповідної дільниці мешкають у Маріуполі. Співробітники поліції допитали їх, проте, навіть після цього вони не змінили свою позицію та відмовились виходити у день виборів на дільницю. Члени ОВК намагались відшукати заміну цій комісії, проте поки нам цього не вдалося зробити. Ми і нині намагаємось розв'язати відповідний інцидент та докладаємо максимум зусиль для цього», - у коментарі ОПОРІ озвучив голова ОВК №60 Віталій Барановський.

У той же час за інформацією секретаря ОВК №60 Германа Коломійця, відповідна ДВК не провела перше засідання.

«Члени комісії не прийняли присягу, не забрали печатку та бюлетені», - прокоментував ОПОРІ секретар ОВК №60.

Як передає Інтерфакс-Україна, Національна поліція відкрила кримінальне провадження по даному факту. 

«Ми відкрили кримінальне провадження за статтею 157 КК і найближчим часом Головне управління Нацполіції в Донецькій області відзвітує про хід розслідування і перспективу винесення підозри особам, які будуть вважатися винними», - зазначив голова Нацполіції Сергій Князєв. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.