19 квітня у селищі Млинів невідомі особи організували збір та безкоштовне перевезення виборців на дебати у місто Київ для прихильників кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка. В обласному осередку Блоку Петра Порошенка «Солідарність» повідомили, що не знають, хто організовує поїздку.

18 квітня у закритій групі «Млинівчани» в соціальній мережі Facebоok було опубліковано повідомлення, автором якого є Олег Андрейко:

«Хто має бажання (на халяву туди і назад) поїхати на НСК «Олімпійський» на дебати, вся інформація за телефоном 0991242004 (Люда)».

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зателефонували за цим номер, щоб дізнатися, чи справді здійснюють підвіз виборців. Спершу їх запитали: «Ви мені скажіть чий Ви прихильник?» і додали, що «це має значення». Коли спостерігачі сказали «Володимира Зеленського», по телефону відповіли: «Ні, дякую, до побачення».

Наступного разу на те ж питання спостерігач ОПОРИ сказав телефоном, що є прихильником Петра Порошенка. Після цього жінка задала ряд питань:

«Чи дійсно Ви прихильник Петра Порошенка?

Ваше прізвище та ім’я?

Ваша дата народження?

Ваш мобільний номер телефону?

З якого міста? Чи дійсно з Млинова?

У якій школі навчалися?»

Жінка сказала, що вони якраз складають списки, запевнила, що проїзд є безкоштовним та сказала, що увечері ще раз передзвонять та скажуть час відправлення автобуса до Києва.    

Увечері, до спостерігачів зателефонували і повідомили, що автобус відправлятиметься о 7:00 ранку від пожежної частини селища Млинів, з собою мати паспорт та бутерброди.

 «Централізовано ми не робимо підвіз людей на дебати в місто Київ, досить значна частина будуть їхати автомобілем, адже люди організовують автопробіг на підтримку Президента Петра Порошенка. Що стосується Млинова, то мені не відомо щоб організовували централізовано транспорт та доїзд, можливо хтось організовує приватно», – прокоментував голова прес-служби Рівненської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Андрій Андрощук.

У Млинівському осередку Блоку Петра Порошенка «Солідарність» коментар взяти не вдалося, оскільки телефони не відповідають.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.