У заяві, яку окружна виборча комісія 98-го виборчого округу подала 16 квітня, йдеться що комісія виявила факти, які є підставою говорити про неправомірну розтрату бюджетних коштів головою комісії попереднього складу за сприянням бухгалтера.

10 квітня у Яготині  (ТВО 98) сформували нову окружну виборчу комісію (ОВК) у складі 14 осіб за поданнями кандидатів у Президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка.  11 квітня ОВК провела своє перше засідання. У заяві йдеться, що відповідно до чинного законодавства, голова попереднього складу ОВК, Оксана Вертелецька, мала передати архів комісії та бухгалтерію на паперових носіях і в електронній формі. Однак, за період до 16 квітня цього не відбулося. Між тим, члени комісії теперішнього складу ОВК 98 виборчого округу, причиною цього називають наступні факти, які вони ж самі і виявили: з 357 документів, вказаних головним бухгалтером комісії третього скликання, виявили 303 документи, у зв'язку з чим ОВК не змогла їх прийняти. Зазначається, що ці документи голова комісії попереднього скликання перенесла у кімнату для зберігання виборчих бюлетенів. Відтак, жодних юридичних дій, члени чинної ОВК, стосовно цієї документації – не мають. У заяві зазначається, що цей факт зафіксований правоохоронцями Яготинського відділення поліції 11 квітня. Також у заяві наводяться факти саме щодо бюджетних коштів, які були виділені на організацію виборчого процесу. Зокрема, зазначається, що не всі члени ДВК отримали оплату за роботу 31 березня та 1 квітня під час виборів Президента.  У заяві йдеться, що протягом роботи окружної виборчої комісії попереднього скликання, ймовірно незаконно нараховували премії голові комісіїї та головному бухгалтеру у розмірі близько 40 тисяч гривень без згоди членів комісій попереднього скликання. Також йде мова про розтрату бюджетних коштів на непередбачені «Єдиним кошторисом видатків окружної виборчої комісі» - ремонт приміщення, придбання матеріалів для ДВК за завищеними цінами. Йдеться також про придбання програмного забезпечення встановленого на особисті комп'ютери голови комісії і бухгалтера попереднього складу. Ревізійна комісія ОВК попереднього скликання не змогла провести перевірку бухгалтерської документації. Крім того, у заяві йдеться, що голова попередньої комісії втручалась у роботу теперішньої ОВК – вимагала списки ДВК у чинних членів комісії, розповсюджувала мобільний номер телефону нинішнього голови комісії. Також йдеться про затримку у передачі звітності про роботу комісії попереднього складу. До того ж, станом на 16 квітня новій комісії не передали установчі документи і таким чином, блокується її робота.

Відтак, як зазначають члени ОВК 98 ТВО теперішнього складу, вище згадані факти можуть говорити про розтрату і привласнення бюджетних коштів в особливо крупних розмірах головою ОВК 98 ВО попереднього складу за сприяння бухгалтера цієї комісії. У заяві йдеться про суму 1,35 мільйонів гривень, за приблизними підрахунками членів комісії. Також це вважають прямим доказом перешкоджання роботі ОВК, що може призвести до порушення виборчого права та нанести шкоду національній безпеці України. Крім того, члени комісії теперішнього складу вважають, що ці дії вже призвели до певних наслідків. Зокрема, зазначається, що понад два десятки бухгалтерів з Яготина та Борисполя відмовлись співпацювати з ОВК, боячись кримінальної відповідальності. Комісія не може встановити банківські дані членів ДВК, кому заборгували гроші за оплату праці у першому турі Президентських виборів. ОВК не може здійснювати банківських операцій для придбання необхідного для роботи обладнання. Окружна виборча комісія не може гарантувати законну передачу виборчих бюлетенів і проведення в рамках чинного законодавства дня виборів 21 квітня. Також ОВК не може гарантувати проведення остаточних розрахунків із членами ДВК після дня виборів 21 квітня.

Відтак, на підставі вищевикладеного, члени виборчої комісії 98 ВО, у своїй заяві просять надіслати групу бухгалтерів і аудиторів для виведення ОВК з фінансового колапсу, здійснити заходи для зупинення неправомірних дій з боку голови ОВК попереднього складу та бухгалтера, сприяти поверненню виборчої документації, залучити працівників правоохоронних органів для підтвердежння вищезгаданих фактів і притягнення винних до відповідальності. Допомогти провести день виборів.

Варто зазначати, у заяві йдеться про прохання вжити заходів до 8.00 години 17 квітня, інакше виборчий процес у 98 ВО буде зірвано, а члени ОВК відмовляються нести відповідальність за подальший розвиток подій, який вони не можуть контролювати.

Під заявою стоять підписи голови теперішнього складу ОВК та секретаря засідання комісії і стоїть печатка ОВК ТВО 98.

Джерело: скан-копія заяви

ОПОРА звернулася за коментарем до голови окружної виборчої комісії 98 ВО попереднього складу, Оксани Вертелецької. Однак, цю ситуацію, вона відмовилась коментувати, зазначивши лише, що відбулась перевірка державної ревізійної служби, яка не виявила ніяких зауважень, а в інший спосіб перевіряти цю комісію не має права ніхто і в будь-який спосіб, так як зараз це відтворює новий склад комісії.

В свою чергу, секретар ОВК 98 ВО нинішнього складу, Ігор Смаглій, у коментарі ОПОРІ, зазначив, що станом на 18 квітня окружна виборча комісія проводить прийом-передачу архівних документів  і в деяких справах не вистачає документів, тому комісія, відповідно,  складатиме акт щодо того, що встановлено відсутність архівних документів, і відповідно, після складання акту, решту всіх документів комісія прийме і здасть у архів.              

Між тим, у прес-службі Нацполіції Київщини, повідомили, що наразі правоохоронці працюють над з'ясуванням обставин цієї ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)