На Херсонщині в порівнянні з першим туром виборів Президента України кількість членів окружних виборчих комісій скоротилась більше ніж в половину. Проведення голосування 31 березня забезпечувало 163 члени ОВК, натомість 21 квітня голосування вже має організувати 70 осіб. Відбулось незначне оновлення складу комісій – 11 членів не працювали під час першого туру. Найбільше змін у ОВК  № 186 – 5, взагалі відсутні нові обличчя у ОВК № 184.

Щодо складу комісій, то вони формувались на паритетній основі. Частина членів ОВК від кандидатів, які брали участь в першому турі,  продовжила працювати, але вже від тих, хто пройшов у другий.

У Петра Порошенка здебільшого до списку потрапляло по 3-4 представника від одного кандидата (по 4 представника від Василя Журавльова, Юлії Литвиненко, Володимира Петрова, по 3 представника від Ольги Богомолець, Сергія Капліна, Романа Насірова, Юрія Тимошенка). Єдиним винятком стали по 1 представнику від Олександра Мороза та Ігоря Шевченка.

У Володимира Зеленського ситуація інша. До складу комісій увійшли 4 представники самого кандидата, 3 – від Віталія Скоцика, по 2 від Олександра Шевченка, Андрія Новака, Олександра Соловйова, Юрія Кармазіна, Миколи Габера, Романа Безсмертного, Анатолія Гриценка, Юрія Дерев'янка, Романа Кошулинського, Валентина Наливайченка, Інни Богословської, Романа Ригованова, Сергія Тарути. Юлія Тимошенко та Юрій Тимошенко надали кандидату лише по 1 члену ОВК.

Для більшості з членів комісій, які були введені до складу ОВК Херсонської області, перед другим туром це є перший досвід роботи в комісіях цього рівня. Виключення складають Наталія Кабаненко та Лариса Філіпова, які мають досвід роботи на керівних посадах у виборчих комісіях. 

Наталія Кабаненко є чи не найдосвідченішим «новим» членом окружних комісій в області. За даними Громадянської мережі ОПОРА, вона почала працювати в окружних та територіальних комісіях ще з 1998 року, ставши членом 184-ої ОВК від «Всеукраїнської партії трудящих». Працювала вона і на виборах 2002, 2006, 2007, 2015 року. До 2015 року її кар’єра як члена та представника керівного складу 184-ої комісії була пов’язана з СДПУ (о) та Партією регіонів. Але вже у 2015 році вона стала членом Херсонської міської ТВК від «Народного фронту». На цих виборах вона представляє у 186-ій ОВК кандидата Володимира Зеленського.

Іншою досвідченою учасницею виборів є Лариса Філіпова, яка, за даними ОПОРИ, теж має досвід роботи в окружних та територіальній виборчих комісіях. У 2007 році вона представляла Фракцію Партії регіонів, 2010 – Віктора Януковича, 2014 – Михайла Добкіна, 2015 – Політичну партію «Наш край». На цих виборах вона буде представляти кандидата Володимира Зеленського.

До 182-ої виборчої комісії, окрім членів, які брали участь у підготовці першого туру, були включені 2 нові особи– Аміра Захран та Наталія Мартинюк. Обидві нові члени комісії будуть представляти кандидата Володимира Зеленського.

183-тя окружна виборча комісія оновилась лише на 1 особу – Тетяну Тіхонову, яка також не має досвіду у роботі ОВК. Її кандидатуру до складу комісії було подано від кандидата Петра Порошенка.

184-та окружна виборча комісія не була оновлена, всі члени цієї ОВК були перепризначені з комісії, що організовувала голосування під час першого туру.

Окружна комісія 185-го округу оновилась на 3 особи, не вдалось встановити досвід роботи в ОВК жодної  з них. 2 кандидатури представлятимуть Петра Порошенко (Дар’я Кулагіна та Галина Мельник) та 1 ‑ Володимира Зеленського (Тетяна Ратинська).

Найбільше нових членів було включено у 186-ту ОВК – 5 з 14 членів не працювали у ній під час першого туру.

Згідно з ч. 5 ст. 85 Закону «Про вибори Президента України», для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб – по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)