У Житомирській області посади голови та секретаря окружних виборчих комісій  майже порівну ділять між собою жінки та чоловіки. Серед голів – троє чоловіків та троє жінок, серед секретарів переважають жінки, їх четверо  та двоє чоловіків.

Загалом, у керівному складі ОВК 12 людей, по одному представнику від кандидатів на пост Президента Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Відсутня посада заступника голови.  Всі голови та секретарі мають досвід роботи в попередньому складі ОВК. Незмінними залишився керівний склад ОВК №66 (м. Малин) та голова ОВК №65 (м. Новоград Волинський).

У трьох ОВК посаду голови займають чоловіки і в трьох жінки. Троє від кандидата Петра Порошенка і троє від Володимира Зеленського.

У ОВК №62 (м. Житомир) голова  комісії – Анатолій  Лейко, 1955 р.н – від кандидата Петра Порошенка. УОВК №63 (м. Бердичів) голова – Олександр Подгорчук, 1974 р.н. від кандидата Петра Порошенка. Очолив ОВК №64 (м. Коростень)– Вячеслав Кошицький, 1975 р. н.– від кандидата Володимира Зеленського.

Продовжує головувати в ОВК №65 (м. Новоград-Волинський) – Людмила Лавринович, 1968 р.н.– від кандидата Володимира Зеленського. Була головою попереднього складу комісій від Руслана Ригованова. Головою ОВК №66 (м. Малин) є Тетяна Грищенко, 1979 р. н. – від кандидата Володимира Зеленського була головою попередньої комісії за поданням Юрія Бойка.  Наталія  Зотько, 1979 р.н. є головою в ОВК №67 (м. Чуднів). Представляє інтереси кандидата Петра Порошенка.

Серед  секретарів – четверо жінок та двоє чоловіків.  

У Житомирі секретарем  ОВК №62  є Юлія  Красовська, 1984 р.н. – від Володимира  Зеленського.   Секретар ОВК №63 (м. Бердичів) – Ірина Тихонюк, 1971 р.н. – теж від кандидата Володимира Зеленського. У ОВК №64 (м. Коростень) – Тетяна Вигівська, 1985 р. н. – від Петра Порошенка. А Людмила Годована, 1956 р. н. секретар у ОВК №67  (м. Чуднів), представляє Володимира Зеленського.

У ОВО №65 (м. Новоград-Волинський) секретар комісії – Віктор Прилипко, 1961 р.н.  від Петра Порошенка. Продовжить виконувати обов'язки секретаря  у ОВК№66 (м. Малин)  Олександр  Єнько, 1989 р. н.  від Петра Порошенка.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області  в «оновленому» складі ОВК 77% (65 з 84 осіб) були членами попередніх комісій.

Відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України»: « Для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб - по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

У частині 6 та 7 цієї статті зазначено, що кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування вносять до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. При розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)