На Хмельниччині в складі нових окружних виборчих комісій, які Центральна виборча комісія сформувала до повторного голосування на виборах Президента України, що відбудеться 21 квітня 2019 року, суттєву перевагу отримали жінки – їх 64%. Більшість керівних посад також дісталася жінкам, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Відповідно до Постанови ЦВК від 10.04.2019 р. №773 «Про склад окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року» до ОВК, які працюватимуть у семи територіальних виборчих округах Хмельницької області, увійшло 98 осіб, 63 (64%) з них – жінки, 35 (36%) – чоловіки.

 

Лідирують жінки і за кількістю керівних посад, які вони посіли в оновлених ОВК. Так, жінкам дісталося 6 посад голів комісій та 3 посади секретарів, натомість чоловіки отримали 1 посаду голови та 4 посади секретарів.

Наймолодшим і найстаршим членами ОВК є чоловіки, при цьому вік членів ОВК області коливається від 20 (наймолодший член комісії у ТВО №188) до 70 років (найстарший член комісії у ТВО №190).

Відповідно до ч. 5 ст. 85 Закону України «Про вибори Президента України» для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб – по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Детальний аналіз складу нових ОВК Хмельниччини за суб’єктами подання кандидатур читайте тут.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)