2 квітня 2019 року Національна поліція України у Донецькій області на своєму офіційному веб-сайті розмістила повідомлення про розслідування можливих фальсифікацій результатів голосування на окремих виборчих дільницях Мангушського району Донецької області (виборчий округ №60).  

Мова йде про те, що можливо дані з протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці кардинально відрізняються від даних, розміщених за допомогою автоматизованої інформаційно-аналітичної системи на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії. В одному випадку розслідування розпочато на підставі звернення членів ДВК (щодо можливого збільшення голосів на користь одного кандидата в 9 разів), в іншому – на підставі заяви громадянина та повідомлень ЗМІ.

Натомість до Волноваського відділу Національної поліції 3 квітня надійшли повідомлення щодо 6 виборчих дільниць, на яких зафіксовані можливі факти фальсифікацій виборчої документації (за кваліфікацією за статтею 158 ККУ «Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів»). Ці повідомлення також стосуються виборчого округу №60. Слідчі вирішують питання про початок досудового розслідування.

Таким чином, у виборчому окрузі №60 Донецької області розпочато досудові розслідування щодо 2 виборчих дільниць, натомість щодо 6 виборчих дільниць матеріали вивчаються стосовно відкриття досудового розслідування.

Крім цього, Національна поліція у Донецькій області проінформувала громадськість про початок досудового розслідування щодо фальсифікації виборчої документації у місті Бахмут Донецької області (ТВО №46).

У контексті повідомлень Національної поліції України повідомляємо про те, що ОПОРОЮ було виявлено значну невідповідність між даними протоколу про підрахунок голосів на одній з виборчих дільниць ТВО №60 та відомостями, зазначеними на сайті ЦВК, отриманими на підставі даних з ОВК.  На цій виборчий дільниці спостерігач був присутній особисто.

На даний момент ОПОРА здійснює перевірку виявлених нею та іншими спостерігачами фактів та вжиття необхідних правових заходів. Після здійснення перевірки організація проінформує ЗМІ та широку громадськість щодо встановлених фактів.

ОПОРА відзначає, що протягом останніх двох днів до спостерігачів достатньо активно звертаються громадяни та суб’єкти виборчого процесу з Донецької області із повідомленнями про можливі порушення під час підрахунку голосів виборців та встановлення підсумків голосування на чергових виборах Президента України.

Спостерігачі ОПОРИ закликають кандидатів на пост Президента України, членів окружних виборчих комісій, офіційних спостерігачів оперативно звертатися до Національної поліції України та ЦВК щодо можливих фальсифікацій виборчої документації в разі наявності фактів.