Співробітники національної поліції зафіксували в Мирнограді, Добропіллі, Торецьку, Краматорську, Слов’янську та Великій Новосілці випадки порушення виборчого процесу, які містили ознаки кримінальних.

У коментарі ОПОРІ речниця поліції Донецької області Іванна Ященко розповіла деталі  про таки випадки.  «До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 7 фактів порушення виборчого процесу. Зокрема у Краматорську, перевіряючи повідомлення про, нібито, замінований автомобіль, в його салоні було виявлено понад 560 підроблених бюлетенів з відмітками на користь одного із кандидатів», - зауважила Іванна Ященко.

Водночас, у Слов’янську за будівлею однієї з виборчих дільниць було виявлено сумку з грошима та документацією, що пов’язана із виборами. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 160 Кримінального кодексу України «Підкуп виборців».

У свою чергу в Добропіллі представник однієї з політичних сил розповів співробітникам Нацполіції, що голова виборчої комісії змушує підписувати порожні бюлетені. «Цей факт був належним чином задокументований слідчо-оперативною групою. Наразі проводиться досудове розслідування за ст. 158 Кримінального кодексу України «Фальсифікація виборчих документів», - підкреслила речниця поліції на Донеччині.

Крім того, два схожих факти, які наразі розслідуються за ч. 2 ст. 158-1 Кримінального кодексу України «Незаконне використання виборчого бюлетеню», зареєстровано у Торецьку. В одному з випадків двоє молодиків намагалися спалити бюлетені, в іншому – чоловік, який був не в змозі кинути бюлетень в скриньку, сховав його за одягом.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.