Фотографування та розривання бюлетенів, скарги щодо відсутності у виборчих списках, конфлікти на виборчих дільницях – такі тенденції зафіксували спостерігачі ОПОРИ під час голосування на чергових виборах Президента 31 березня.

В окрузі № 182 на виборчій дільниці № 650645 жінка хотіла проголосувати поза кабінкою. Пояснювала це тим, що через обмежені фізичні можливості їй важко дійти до кабінки. Але спостерігачі наполягли на тому, щоб жінка проголосувала в кабінці.

На 184-му окрузі у дільниці № 650588 спостерігачі зафіксували факт видачі бюлетеня виборцю, який пред’явив закордонний паспорт. Зауважимо, що у частині 1 статті 76 Закону зазначено, що при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису. У частині другій статті 2 цього Закону вказано, що документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України;  військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби та тимчасове посвідчення громадянина України). Лише ці Документи, зазначені у пунктах 1, 7, 8 частини другої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

У приміщенні дільниці № 650737 (округ № 182) протягом 20-ти хвилин було зафіксовано дві спроби сфотографувати бюлетень. На тому ж окрузі на дільниці № 650737 також було зафіксоване намагання сфотографувати бюлетень. На прохання спостерігачів показати фото виборець відмовив. Голова комісії повідомила про ці випадки чергового поліцейського. Він попросив чоловіка показати фото. Чоловік відмовився, поліцейський повернувся і пішов. У частині другій статті 2 цього Закону вказано, що документом, який підтверджує громадянство України, є паспорт громадянина України;  військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби та тимчасове посвідчення громадянина України). Лише ці Документи, зазначені у пунктах 1, 7, 8 частини другої цієї статті, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

На одній з дільниць у виборчому окрузі № 186 виборець влаштував скандал через те, що у списках для голосування не побачив біля інформації про свою бабусю позначки «Голосує за місцем проживання». Вимагав скласти акт про порушення і написав скаргу до ОВК. 

На дільниці № 650645 два виборці подали скарги щодо відсутності відомостей про них у списках вибоців.

Нагадаємо, що також спостерігачі ОПОРИ зафіксували 3 випадки розірвання бюлетенів на виборчих дільницях Херсонщини.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)