За інформацією спостерігача ОПОРИ, на виборчій дільниці 71 округу в селі Золотарьово - № 210636 жінка не змогла проголосувати через те, що її не було у виборчих списках. З цього приводу жінка викликала поліцію. Натомість на виборчій дільниці в Ужгороді №210734 зафіксовано 4 випадки, коли у списках були давно померлі люди.

Зі слів спостерігача ОПОРИ, на дільницю жінка прийшла разом із чоловіком та сином, однак вони були у списках виборців та змогли проголосувати, а жінці бюлетень не видали через відсутність її прізвища у списку. Жінка прохала членів ДВК видати їй бюлетень, однак вони їй відмовили. Після інциденту жінка зателефонувала до поліції.

На місце події приїхали полісмени, які відібрали пояснення у голови ДВК та очевидців.

«У діях членів ДВК немає ознак порушень Закону, оскільки якщо виборця нема у списку, то дійсно відсутні і підстави видавати йому бюлетень, - зазначає громадський обмудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - Громадяни повинні напередодні виборів - до 25 березня -  перевірити себе у списку виборців, щоб бути впевненим у тому, що зможуть проголосувати. Саме до 25 березня можна внести зміни до списку виборців на підставі заяв громадян».   

Натомість на виборчій дільниці в Ужгороді №210734 (ліцей «Інтелект») спостерігачка ОПОРИ зафіксувала 4 випадки, коли у списках були давно померлі люди. Про це скаржилися їхні родичі, деякі навіть показували членам ДВК свідоцтва про смерть родичів та просили виключити їх зі списків виборців. За словами спостерігачки, у списках виборців 31 березня була людина, яка померла 17 років тому.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 76 Закону України «Про вибори Президента»: при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)