Станом на 16:00 протягом 31 березня Національна поліція на Донеччині зареєструвала більше 80 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Про це під час брифінгу ОПОРИ розповів генерал, керівник ГУНП Донецької області Микола Семенишин.

«Сьогодні ми зареєстрували більше 80 повідомлень про порушення виборчого законодавства. З них є вже 3 кримінальних впровадження. По одному з фактів, це умисне нанесення тілесних ушкоджень, а також перешкоджання здійсненню виборчого законодавства, а також фальсифікація, передбачена статтею 158. В цілому оперативна обстановка – контрольована. Ми проаналізували повідомлення, які в нас фіксувалися, тому із 80 подій, які надійшли станом на 16:00, ми бачимо звернень 27 по Маріупольскому напрямку, Бахмут – 18, Краматорськ – 10, Покровськ – 10, Слов’янськ – 10, Волноваха – 5», – зазначив керівник ГУНП Донецької області Микола Семенишин.

У свою чергу спостерігачі ОПОРИ на Донеччині станом на 16:00 зафіксували наступні факти, які є порушенням виборчого законодавства.

Сьогодні в соціальних мережах була інформація про те, що відбулася спроба винести бюлетень з виборчої дільниці у Краматорську.

«Ми бачили фото, де були представники поліції, які затримали цю особу. Також півгодини тому нам повідомили, що в Костянтинівці, на дільниці №140941, була спроба вбросу до виборчої скриньки більш ніж одного бюлетеня», – зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

ОПОРА на Донеччині також володіє інформацією щодо певних фактів, які можуть носити ознаки порушення.

«Дружківка, вихованці школи-інтернату, і це люди з обмеженими фізичними можливостями, голосували на одній з дільниць у ОВК №49. Нам надійшла інформація, начебто вчителі та ті, хто наглядають за цими людьми, дуже активно допомагають їм здійснити процес голосування. Ми звернулись за коментарем до голови цієї ДВК, бо, власне, законом передбачена процедура, якщо людина має якісь фізичні вади і не може сама впоратись, може звернутись до членів ДВК, які, в свою чергу, звертаються до присутніх виборців, і просять, щоб хтось із них допоміг здійснити волевиявлення. Але тут, власне, склалась така ситуація, що одна і та сама людина допомагала багатьом таким людям. Але голова дільничної комісії не бачить якихось проблем, та згідно його інформації, вони діяли в рамках закону», – зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Також у Слов’янському районі, це 47 округ, члени дільничних виборчих комісій не розуміли, як їм видавати бюлетені людям, які приходять з id-карткою.

«Хоча, насправді, члени ДВК не мають це робити, достатньо того, що людина є у списку виборців та може підтвердити свою особу. Дільничні комісії звернулися за коментарями до окружної комісії, юристи окружної комісії надали свої пояснення, та начебто це питання знялось», – зазначила вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.