Центральна виборча комісія вирішила дозволити використовувати бюлетені з неправильною печаткою на дільниці в Ізмаїлі.

31 березня на черговому засіданні Центральної виборчої комісії було ухвалено рішення з приводу ситуації, що склалася на дільниці № 511002 (м. Ізмаїл). Як з’ясувалося, у день голосування виборчою комісією було виявлено невідповідність номеру на раніше виданій печатці дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці № 511002 цього округу, а саме – виявлено невідповідність цифр в позначенні номеру зазначеної виборчої дільниці «№ 510002» замість «№ 511002».

У зв’язку з цим ЦВК надала дозвіл вказаній дільничній виборчій комісії та окружній виборчій комісії округу № 143 для забезпечення проведення голосування, підрахунку голосів виборців на цій виборчій дільниці під час складання протоколу про підсумки голосування на виборах Президента України в межах цього округу використовувати та враховувати як виняток раніше виготовлену та передану печатку, а саме – із зазначенням номеру виборчої дільниці на печатці вказаної дільничної виборчої комісії: «Звичайна виборча дільниця № 510002» «Територіальний виборчий округ № 143».

Також ЦВК вирішила, що у випадку призначення повторного голосування на чергових виборах Президента України така печатка не використовуватиметься і підлягатиме поверненню окружній виборчій комісії ТВО № 143 для знищення.

Спостерігач ОПОРИ повідомляє, що на цій дільниці голосування триває та розпочалося об 11:00.

Спостерігач ОПОРИ повідомляє, що на дільниці №511003, де зранку чекали на нові бюлетені після того, як з'ясувалося, що наявні проштамповані неправильною печаткою, голосування розпочалося після 15 години - після того як спецзв'язком нові бюлетені було доставлено. Наразі на дільниці спостерігаються черги. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)