31 березня під час роботи ДВК у Запоріжжі довчасно відкрили сейф для отримання бюлетенів і проголосували за усунення від спостереження представника ОПОРИ. Окрім цього, спостерігач від Володимира Зеленського мав на посвідченні можливі ознаки прихованої агітації за свого кандидата.

У день виборів Президента України ДВК дільниці №230881 у Запоріжжі о 6:46 ранку відкрила сейф, де зберігалися бюлетені. Зауважимо, що це ранкове засідання почалося раніше встановленого терміну, згідно з нормою частини 4 статті 75 Закону «Про «вибори Президента України», воно мало розпочинатися не раніше ніж за 45 хвилин до часу відкриття дільниці, тобто - не раніше 07:15.

О 8:15 за ініціативи голови комісії Алли Корнієнко (за поданням від Юлії Тимошенко) члени ДВК перервали свою роботу, щоб проголосувати за рішення позбавити представника Громадянської мережі ОПОРА, офіційно зареєстрованого спостерігача, права спостереження за процесом голосування. Підставою для такого рішення стало фото та відеофіксація. Нагадуємо, що у день голосування ДВК з 8 до 20 години здійснює роботу в формі організації голосування, і проведення будь-яких засідань ДВК у цей час не допускається, що виключає можливість прийняття у цей час рішень щодо позбавлення спостерігача права бути присутнім на засіданні в комісії. Це регламентується статтями 28 та 76 Закону України «Про «вибори Президента України».

Також на цій дільниці представники ОПОРИ зафіксували, що бейдж спостерігача від Володимира Зеленського виконаний в упізнаваних кольорах та шрифтах, що асоціюються із зареєстрованим кандидатом у Президенти України. ОПОРА вбачає в такій продукції ознаки прихованої агітації та рекомендує замінити на офіційне посвідчення.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)