На двох дільницях на Сумщині недотримана норма щодо кількості бюлетенів від кількості виборців. На одній з дільниць вчасно не вивісили інформаційні плакати з біографіями кандидатів, на іншій - кабінки для голосування встановили біля відчиненого вікна. Про це повідомили спостерігачі ОПОРИ.

Зокрема, норма щодо кількості бюлетенів, встановлена законодавством (ч.7. ст. 71 ЗУ «Про вибори Президента України»), не дотримана на окремих дільницях. Це дільниці 590489 ТВО№161(с. Посад, Роменський р-н) та 590650 (с. Вишневе, Тростянецький р-н)ТВО№162

У виборчому окрузі №158 зранку 31 березня до початку голосування на дільниці 590007 (смт Ворожба Білопільського району) не були вивішені інформаційні плакати з біографіями кандидатів, що передбачено ч.5.ст. 74 ЗУ «Про вибори Президента України», також в 590028 (с. Москаленки, Білопільського р-ну) у цьому ж окрузі кабінки для таємного голосування були встановлені біля відчиненого вікна, що може становити загрозу для таємності голосування (ст.7 ЗУ «Про вибори Президента України»). На дільниці 590624 в смт. Степанівка замість двох членів комісії, як вимагає норма закону (ч.1.ст.76), видавав бюлетені тільки 1 член комісії.

Після зауважень спостерігачів ОПОРИ ці порушення були усунуті.

На дільниці 590986 в Сумах (ТВО№157) чоловік намагався проголосувати без паспорта за свідоцтвом про народження. Пояснив, що віддав паспорт на заміну. Комісія не дозволила.

За словами координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області Ірини Стегній, станом на ранок фіксуються незначні процедурні порушення, які відображають недоліки в організації роботи дільничних комісій. "Зазвичай вони усуваються силами членів ДВК та не впливають на перебіг голосування. Спостерігачі ОПОРИ продовжують спостереження по всій області", - зазначає вона.

За даними Сумської ОДА, у виборах беруть участь 867 442 жителі області. Станом на 8:00 розпочали роботу всі 1000 виборчих дільниць на території області. Вибори розпочалися без порушень. Надзвичайних ситуацій, які могли б вплинути на хід проведення голосування та результати виборів, не зафіксовано, - йдеться в офіційному повідомленні Сумської ОДА.

Нагадаємо, що згідно з ч.7.ст.71 Закону України "Про вибори Президента України" виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці, з можливим відхиленням зазначеної кількості з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного листа при їх виготовленні. Відповідно до ч.1.ст. 76 цього ж закону при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень.Контрольний талон виборчого бюлетеня зберігається у члена комісії, який видав виборчий бюлетень. При цьому робити на виборчих бюлетенях будь-які інші позначки забороняється.

Ч.2. ст.2 цього закону визначає, що документом, який підтверджує громадянство України, є: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби); тимчасове посвідчення громадянина України; картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, - для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209

(#вибори; #opora; #опора)