Довірена особа одного з кандидатів у Президенти опублікувала допис про незадовільний стан спеціальної дільниці в Краматорську, де голосуватимуть військові. ОПОРА дізнавалась деталі та зібрала коментарі у всіх сторін.

На своїй сторінці у Фейсбуці Світлана Рудь – довірена  особа кандидата у Президенти Олександра Шевченка – розмістила публікацію стосовно незадовільного стану спеціальної виборчої дільниці, що розташована у Краматорську, на якій будуть 31 березня голосувати військовослужбовці.

«Зверніть увагу, у цьому приміщенні буде голосувати 2000 осіб. Перед кабінками ще втиснуть 4 урни і підійти до столу для отримання бюлетеня буде не можливо. Про спостереження за урнами мова взагалі не йдеться. За вимогами законодавства про вибори у цьому наметі можливо розмістити лише малу дільницю (кількість виборців до 500 осіб)…», - йдеться у публікації Світлани Рудь.

У свою чергу, в коментарі ОПОРІ Світлана Рудь розказала про виборчу документацію, яку вона намагалась перевірити під час візиту до відповідної ДВК.

«Я попросила показати мені списки виборців, але їх, по факту, не було.  Жодних  даних, що члени ДВК робили повідомлення до реєстру – теж виявилось. У них є лише повідомлення від керівників частин, без дати, з переліком військовослужбовців, яких необхідно включити до цих списків – і це все у чорновому варіанті. На цих документах були ще якісь примітки (мінус, плюс), зроблені олівцем. Тобто, на мою думку, ці документи ще сирі. По факту, у членів ДВК було лише три протоколи про три засідання і тільки ці повідомлення від керівництва частин. По тим повідомленням я намагалася підрахувати виборців, які мають голосувати на виборах на цій дільниці. В процесі підрахунку стало зрозуміло, що це більше двох тисяч осіб. Потім до мене підходить голова дільниці і каже, що вони не зобов’язані мати подібні документи у себе», - розповіла ОПОРІ Світлана Рудь.

Юрій Шакалов, секретар ОВК №48, що у Краматорську, в коментарі ОПОРІ запевнив, що спеціальні виборчі дільниці, розміщені на території міста, працюють. «Я можу сказати, що дільниці ці працюють, вони сьогодні отримують бюлетені, все добре.  Списки сьогодні отримані із реєстру виборців», - зазначив Юрій Шакалов. 

На питання, як він може прокоментувати нарікання щодо стану дільниці, секретар ОВК відповів, що все нормально, та він не знає звідки взагалі взялась подібна інформація.

Водночас, представники прес-центру Операції об’єднаних сил зазначили, що вибори на цій спеціальній дільниці відбудуться та всі необхідні умови – будуть створені. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.