26-28 березня спостерігачі ОПОРИ виявили в трьох локаціях центральної  частини міста пересувні конструкції з окремими положеннями передвиборчої програми кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко. А у поштових скриньках сумчан невідомі залишили листівки з ознаками «чорного піару» проти неї ж.

На переносних лайтбоксах, які  протягом трьох днів розміщувались у різних локаціях обласного центру (біля будівлі Укртелекому, навпроти універмагу «Київ», на вул. Соборна), зображена Юлія Тимошенко, представлені окремі напрямки її передвиборної програми «Новий курс України», є посилання на сайт з її передвиборною програмою. Але у вихідних даних зазначено: «Виготовлено на замовлення Сумської міської партійної організації ВО «Батьківщина». Тираж 5 екземплярів».

Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Отримати коментар голови Сумської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Андрія Баранова щодо того, чи є ці рекламні конструкції передвиборною агітацією Юлії Тимошенко, на момент публікації матеріалу не вдалось.

У зв'язку з можливим порушенням законодавства представники сумської ОПОРИ надіслали письмове звернення до поліції. У відділі комунікації повідомили, що це звернення зареєстроване, проводиться перевірка.

28 березня спостерігачка ОПОРИ виявила листівки з ознаками «чорного піару» проти лідерки ВО «Батьківщина» у поштових скриньках. За її словами, вранці, коли вона виходила з дому, таких листівок не було.

На листівці є зображення кандидатки, а також зображення, схожі на матеріали її передвиборчої агітації, карикатурні зображення у вигляді коміксів. Також у листівках міститься текст з критикою діяльності Юлії Тимошенко. Текст подається з посиланням на інтернет-видання www.5.ua, www.epravda.com.ua, www.korrespondent.net

На зворотньому боці є позначка RUкоманда на тлі у кольорах передвиборчої кампанії іншого кандидата.

У відділі комунікації поліції Сумської області ОПОРІ повідомили, що 29 березня біля під'їзду однієї з багатоповерхівок в обласному центрі поліцейські під час патрулювання помітили громадянина, який мав з собою поліграфічні матеріали провокаційного характеру. Наразі проводяться перевірки. У поліції ОПОРІ підтвердили, що йдеться про такі ж листівки, які виявила спостерігачка напередодні.

Також на сайті поліції Сумщини розмістили повідомлення про те, що в Сумах поліція виявила понад 4000 штук листівок з ознаками «чорного піару» на кандидатів у Президенти України. Дану подію в поліції зареєстрували і проводять перевірку, спрямовану на встановлення «власника» виявленої поліграфічної продукції.

У коментарі ОПОРІ заступниця голови Сумської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олена Дяговець зазначила, що до поліції представники політичної сили не звертались. І додала, що достовірну інформацію щодо цього партія розмістила на партійній фб-сторінці.

На цій сторінці розміщені 2 повідомлення з цієї тематики. Одне з повідомлень має такий текст: «У Сумах правоохоронні органи зафіксували розповсюдження антиагітації проти кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко. За інформацією очевидців, такі дії здійснювали представники провладної політичної сили. Наразі триває документування протиправної діяльності всього кола осіб причетних до цього злочину та притягнення їх до відповідальності. Команда ВО «Батьківщини» щиро дякує поліції за оперативність, якісне виконання своїх професійних обов’язків та бажання зупинити протиправні дії в обласному центрі. Переконані, що дії влади підтверджують її не дієздатність та не бажання працювати в правовому полі!»

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, як свідчить судова практика, у разі відсутності згадки про кандидата (вказівки прізвища та імені), ключовою проблемою є складність у встановленні мети спонукання в тих чи інших матеріалах, що доводить їхній агітаційний зміст.

Щодо поширення матеріалів з ознаками «чорного піару», то згідно з частиною 5 статті 64 цього ж Закону забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Слід відмітити, що ця заборона є  загальною і поширюється не тільки на засоби масової інформації. Окрім того, у діях по розповсюдженню цих наліпок можуть вбачатись ознаки порушення вимог щодо маркування друкованої агітаційної продукції.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209