Ввечері 27 березня члени окружної виборчої комісії № 113 (з центром у місті Сватово Луганської області) отримали смс-повідомлення з погрозами. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.  Поліція перевіряє інформацію щодо смс-погроз, а також щодо інструктажу членів ДВК про технології фальсифікації під час підрахунку голосів.

Так, на телефонні номери членів комісії надійшли смс-повідомлення, написані латиницею, начебто від імені «Національного корпусу» із погрозами на випадок перемоги одного з кандидатів в Президенти. Меседжі розіслані членам комісії через Інтернет від абонента «livenatscorp», що не дає можливості ідентифікувати їх авторів.

В інтерв’ю ОПОРІ голова Луганської обласної партійної організації політичної партії «Національний корпус» Владислав Кирилов категорично підкреслює, що представники «Нацкорпусу» не мають жодного відношення до цього випадку. Він заявив, що це фейк: «Можу із впевненістю вам сказати, що «Національний корпус» анонсує всі свої заходи відносно будь-кого. Погрожувати та давити на когось із членів комісій – я вважаю, що це не гідно не те, щоб української політики, а загалом. Громадяни нашої країни не повинні так робити, вони повинні відкрито говорити про свою позицію. Тому, те, що трапилося – це фейк і ми не маємо до цього жодного відношення».

Начальник відділу комунікації ГУ НП в Луганській області Тетяна Погукай підкреслює, що поліція перевіряє інформацію щодо смс-погроз членам дільничних виборчих комісій. «Сьогодні, в ході моніторингу мережі Інтернет на одному з сайтів було виявлено публікацію в якій йдеться про те, що членам дільничних виборчих комісій у виборчому окрузі №113 приходять смс - повідомлення з погрозами. Даний факт зареєстровано. Проводиться перевірка», – зазначила вона.

Окрім того, поліція перевіряє інформацію відносно можливої фальсифікації під час виборів Президента України. В ході моніторингу мережі Інтернет на одному з сайтів поліцейські виявили публікацію, в якій йдеться мова про те, що 26 березня в Лисичанську пройшов інструктаж членів дільничних комісій від одного з кандидатів на пост Президента України. А в інструкції, яка була роздана членам комісій, була вказана одна з технологій фальсифікації під час підрахунку голосів. Тетяна Погукай відзначає, що наразі проводиться перевірка, за результатами якої буде прийнято рішення згідно з нормами законодавства.

Для надання відповідної правової та експертної оцінки з приводу обох фактів громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області  звернувся до поліції з відповідними заявами.

 

Довідково:
Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
 
За коментарями звертайтеся:
(#вибори; #opora; #опора)