Протягом березня 2019 року Луганщину з агітаційними візитами відвідали 4 кандидати на посаду Президента України. При цьому, під час проведення двох публічних заходів у місті Сєвєродонецьку надходили анонімні повідомлення про замінування місць, де відбувалися ці зустрічі. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, 25 березня з передвиборчим візитом Луганщину відвідав кандидат в Президенти України Юрій Дерев’янко. Разом з прихильниками кандидат провів автопробіг дорогами Кремінського району - Рубіжного – Лисичанська – Сєвєродонецька з вимогами припинити закриття бюджетоутворюючих підприємств  регіону,  на підтримку законопроекту щодо пільгового розмитнення автомобілів на євро номерах, проти поганих автотодоріг та бездіяльності влади в питанні ліквідації «екологічної катастрофи в регіоні». Крім того, під час автопробігу Юрій Дерев’янко провів нечисленні зустрічі з прихильниками на центральних площах зазначених міст. Крім того, кандидат провів зустріч з однодумцями у конференц-залі комплексу «Green town».

24 березня Сєверодонецьк у складі концертної групи «Вечірній квартал» відвідав кандидат Володимир Зеленський. Протягом дня Володимир Зеленський та «Вечірній квартал» провели у «Льодовому палаці» міста 2 концерти, один з яких був безкоштовним. При цьому, політичної агітації на користь кандидата під час заходів зафіксовано не було. Втім, початок другого концерту ненадовго перервало анонімне повідомлення про наміри невідомих осіб скоїти вибух у місці проведення концерту. Нацполіція перевірочними заходами  вибухівки не виявила, захід зірвано не було.

23 березня візит до міста Сєвєродонецька кандидата від «Опозиційного блоку» Олександра Вілкула у супроводі екс-кандидата Євгенія Мураєва пройшов без ексцесів та порушень громадського порядку. Під час перебування в регіоні Олександр Вілкул та Євгеній Мураєв провели зустріч з виборцями  на центральній площі Сєвєродонецька та відвідали телерадіокомпанію «ІРТА».

17 березня у рамках передвиборчої кампанії Луганську область відвідала кандидатка Юлія Тимошенко. Напередодні самого виступу Юлії Тимошенко на площі Перемоги Сєвєродонецька на телефон диспетчера Державної служби надзвичайних ситуацій надійшов анонімний дзвінок про замінування площі та розташованої поряд будівлі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації з вимогою припинення проведення заходу. Проведеною правоохоронцями перевіркою інформація не підтвердилася, мітинг відбувся. Перед та після виступу кандидатки на спорудженій сцені з символікою «Нового курсу» (офіційна передвиборча програма Юлії Тимошенко) безкоштовний концерт для присутніх провів відомий співак Олександр Пономарьов.

Поряд із цим, до поліції надійшло повідомлення від  студента вищого навчального закладу Сєвєродонецька  відносно того, що йому та іншим студентам у середині березня безкоштовно було роздано квитки на концерт однієї із популярних груп, який вони відвідали. Згодом, студенти отримали повідомлення про необхідність прибути на мітинг Юлії Тимошенко або повернути вартість квитка.

Як зазначає начальник відділу комунікації ГУ НП в Луганській області Тетяна Погукай:

«Співробітниками поліції проводиться перевірка обставин надання безкоштовних білетів студентам вищих навчальних закладів м. Сєвєродонецька на концерт артистів, які відвідували місто в рамках гастрольного туру. Зі слів заявників після проведеного заходу вони отримали повідомлення про необхідність прибути на масовий захід в підтримку одного з кандидатів на пост Президента України або повернути вартість квитків. Після встановлення всіх обставин, події буде надано правову кваліфікацію», - сказала вона. У коментарі ОПОРІ помічник  начальника ГУНП в Луганській області Роман Ткачов зазначив, що така заява дійсно була та наразі фактів, які б підтверджували підкуп виборців, немає.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)