«Заступник голови ОВК №49 Євген Бова погрожує журналісту», - відповідне повідомлення на своїй сторінці у Фейсбук написав журналіст Павло Островський. У дописі йдеться, що заступник ОВК у Дружківці перешкоджав діяльності журналіста Павла Островського під час його перебування на дільниці. ОПОРА з'ясовувала деталі інцинденту.   

У коментарі ОПОРІ журналіст видання «Рубрика» Павло Островський розповів, що 25 березня він прийшов до ОВК №49 поспостерігати, як ведеться прийом виборчих документів, а саме - подання від довірених осіб кандидатів. «Я мав інформацію зі своїх джерел, що є грубі процедурні порушення при прийомі відповідних документів. Спочатку мого перебування на ОВК ніхто не звертав на мене уваги. Проте, вже за кілька хвилин, моя присутність почала заважати членам комісії. Вони стали наполегливо цікавитись, що я роблю на дільниці? - та наполягали на тому, аби я залишив ОВК. В свою чергу, я у них запитав: чому я не маю права тут знаходитись, і ніхто не зміг назвати законних підстав. Заступнику голови комісії Євгену Бові сказали про мене, що я заважаю членам комісії. Він почав агресивно зі мною розмовляти, усвідомлюючи при цьому, що я журналіст, бо я показав своє журналістське посвідчення. «Тебе по-людськи попросили. Я викину тебе звідси. Мені дали повне право звідси викидати людей, моє верхнє начальство», - погрожував Євген Бова.   Коли я у нього спитав про те, хто саме вповноважив його, він зрозумів, що сказав зайвого, заспокоївся, вибачився та пішов далі по своїх справах», - зауважив Павло Островський.

В той же час, за словами журналіста, члени комісії продовжували «обступати його» та наполягали на тому, аби він залишив приміщення дільниці. «За кілька хвилин до мене знову підійшов Євген Бова та став погрожувати в присутності поліцейського. В діях заступника голови ОВК, я вбачаю склад злочину як перешкоджання законній журналістський діяльності. Відповідно, я написав заяву за статтею 171 ККУ до відділу поліції», - підсумував журналіст Павло Островський.  Ознайомитись із аудіо-записом перебування Павла на ОВК можна  тут.

Однак заступник голови ОВК №49 Євген Бова у коментарі ОПОРІ зазначив, що в словах, озвучених на адресу журналіста Павла Островського, не було ніякої погрози. «У своїх словах я загрози не побачив ніякої. Ця людина стояла в проході дверей та заважала заходити-виходити іншим. У нас був великий потік відвідувачів. Кілька разів ми просили його ввічливо залишити ОВК, останній раз я теж чемно попросив його, грубити сенсу я не бачив ніякого. Він не звертався до членів ОВК з питаннями. Я так підозрюю, що ця людина - просто провокатор. Інциденту ніякого не було. Я запросив співробітників поліції, які його й вивели, бо ця людина заважала роботі, не своєю присутністю, а через те, що стояв в проході дверей, не пускав, провокував», - розповів Євген Бова.

ОПОРА також звернулась за коментарем до співробітників Національної поліції у Дружківці, аби дізнатись про перебіг розслідування за фактом звернення журналіста Павла Островського. За інформацією інспектора Дружківського відділення поліції Краматорського відділення ГУ НП в Донецькій області Ганни Кисельової, 25 березня до чергової частини Дружківського відділення поліції надійшло повідомлення від журналіста стосовно факту перешкоджання його професійній діяльності на ОВК №49.

«Відомості за даним фактом зареєстровані у журналі Єдиного обліку заяв і повідомлень громадян про правопорушення та інші події. Наразі опитуються свідки та учасники події. Нами проводиться всебічна перевірка, за результатами якої буде вирішуватись питання стосовно внесення чи не внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Хід перевірки перебуває на контролі керівництва поліції області», - пояснила Ганна Кисельова.

Журналіст Павло Островський повідомив ОПОРІ, що 26 березня він звернувся до суду із заявою про бездіяльність поліції, яка не внесла відомості до ЄРДР протягом 24 годин з моменту його звернення. «Окрім заяви до суду, я також написав скаргу до ЦВК», - підсумував Павло Островський.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.