22 березня у приміщенні Синівської школи Синівської ЗОШ 1-3ступенів на Липоводолинщині ОПОРА виявила матеріали політичної агітації на користь Петра Порошенка. У поліції за цим фактом розпочали перевірку.

Банер виявила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА під час поїздки на Липоводолинщину.

У приміщенні Синівської школи I-III ступенів був розміщений  банер з текстом «Ми - Україна. Державна мова - запорука єдності» і підписом Петро Порошенко. У  цьому ж приміщенні  також розміщена виборча дільниця№590350 територіального виборчого округу № 161.

Громадська омбудсменка звернулась на лінію 102. У відділі комунікації Нацполіції Сумщини ОПОРІ повідомили, що ця заява зареєстрована, поліція розпочала перевірку.

У коментарі ОПОРІ директор цієї школи Андрій Кулибаба зазначив: «Цей банер був наданий відділом освіти ще у жовтні місяці, і він висів там як звичайний банер, на якому розміщене прізвище нашого чинного Президента Петра Олексійовича Порошенка із словами"Мова і Єдина Україна". Я думаю, він ніякої агітаційної інформації"не ніс у собі». Керівник закладу повідомив що у понеділок, 25 березня банер зняли.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, згідно з п. 21 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

У червні 2018 року Міністерство освіти і науки направило обласним та Київській міській державній адміністрації №1/9-407 лист, у якому засудило розміщення будь-якої партійної агітації у закладах освіти, проведення політичних акцій та залучення до них учасників освітнього процесу. Також Міністерство звернулось до держадміністрацій вжити дієвих заходів щодо недопущення у закладах освіти політичної агітації, просування політичного брендингу та використання приміщень закладів освіти для розміщення громадських приймалень.

Раніше ОПОРА повідомляла про розміщення аналогічного банера у приміщенні Охтирської районної державної адмінінстрації. Тоді протягом трьох годин після візиту спостерігача плакат прибрали.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)