На Черкащині суд притягнув до відповідальності депутата районної райради, який розклеював агітаційні матеріали без вихідних даних. Про це йдеться в постанові Смілянського міськрайонного суду від 18 березня.

Згідно з текстом постанови, 7 лютого близько 20-ї години в місті Кам’янка по вулиці Декабристів Олександр Мушта розклеював на деревах та електроопорах матеріали передвиборчої агітації кандидата на пост Президента України Руслана Кошулинського. Матеріали не містили відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск, за що передбачена відповідальність за частиною 2 статті 212-13 КУпАП.

У судове засідання Олександр Мушта не з’явився. Він надіслав заяву, в якій визнав свою провину та просив суворо не карати. Однак, суд визнав його винним і наклав адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 51 гривні. Також відповідач має сплатити судовий збір у сумі 384 гривні.

30-річний Олександр Анатолійович Мушта є депутатом Кам’янської районної ради від ВО «Свобода». У відомостях на сайті ЦВК зазначається, що він  працює завідувачем музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського.

Нагадаємо, 9 лютого цього року активісти ОПОРИ у місті Кам’янка виявили та зафіксували плакати із зображенням кандидата в Президенти Руслана Кошулинського, що були розміщені на деревах та електроопорах і не містили вихідних даних. За цим фактом ОПОРА звернулася із заявою в ГУНП в Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.