У Львові та Дрогобичі з'явились білборди, які містять ознаки прихованої агітації проти кандидата в Президенти Петра Порошенка. Жоден з білбордів не мав вихідних даних, тож невідомо, хто є їхнім замовником. Водночас на сторінці УКРОПу з'явився кавер із написом, ідентичним до того, який розміщено на білбордах.

Днями у Львові та Дрогобичі з'явилося щонайменше 7 білбордів із гаслом «Зустрінь весну без пороху! Дай шанс своїй країні!». Крім цього напису на зеленому тлі, білборди не містили жодних фотографій або тексту, а також не мали вихідних даних. Проте, близько двох тижнів тому, 14 березня, аналогічне зображення встановили як обкладинку сторінки «УКРОП Львівщина» у Facebook.

Представники Громадянської мережі ОПОРА звернулись за коментарем до керівника Львівської обласної організації партії «Українське об'єднання патріотів —  УКРОП»  Ігоря Телішевського. Керівник обласної організації пояснив, що не володіє інформацією щодо зазначених білбордів, оскільки за розміщення зовнішньої реклами відповідає центральний штаб. «Це не ми займаємось розміщенням білбордів. Це проводиться централізовано» — зазначив Телішевський. Щодо обкладинки на сторінці у Facebook він зазначив, що не вбачає у подібному гаслі чорного піару або агітації проти когось із кандидатів.

Юридичний консультант довірених осіб Петра Порошенка у Львові Юрій Танасійчук прокоментував ситуацію таким чином: «По-перше, з правової сторони, можна вважати, що ці білборди не є контрагітацією (агітацією проти кандидата — прим. ав.). Хоча фактично зрозуміло, що розміщення подібних білбордів має на меті знизити рейтинг кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.Оскільки важко буде довести склад злочину, довірені особи кандидата не звертались до правоохоронних органів. Але нам відомо, що є звернення до Національної поліції від громадян, адже зміст цих білбордів, на їх думку, стосувався виборчого процесу і був схожим на контрагітацію. А в такому випадку розміщувати білборди мали виключно суб'єкти виборчого процесу, там мала бути вихідна інформація відповідно до вимог Закону «Про вибори Президента України».    

Нагадаємо, наприкінці січня у Львівській та інших областях розміщували зовнішню рекламу із фотографією Олександра Шевченка та написом «Гарантую! Прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко» також без вихідних даних.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області пояснює: «Такого роду анонімна контрагітація є формою передвиборчої технології, що не заборонена виборчим законодавством. Коли використовується така технологія, зазвичай, команда одного кандидата має на меті спонукати виборців не голосувати за іншого, критикуючи або висміюючи його». Експерт розповідає, що на початку лютого на Львівщині вже фіксували аналогічний приклад контагітації. У різних районах Львова напередодні виступу студії «Квартал 95» у львівському цирку невідомі розмістили три білборди з гаслами, у яких висміювався Володимир Зеленський. Координатор зауважує: «Цікаво, що обидва випадки застосування такої технології об’єднує те, що їхнє розміщення було пов’язане з візитами на Львівщину Володимира Зеленського і Петра Порошенка, а самі білборди наслідували стилістику та дизайн реклами кожного з кандидатів».

Нагадаємо також, згідно з частиною 1 статті 58 Закону «Про вибори Президента України», передвиборчою агітацією є будь-яка діяльність «з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України». Щодо друкованих агітаційних матеріалів, до яких зокрема, відноситься реклама на білбордах, частина 3 статті 59 того ж закону передбачає: «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів».

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
(#вибори; #opora; #опора)