23 січня спостерігачі ОПОРИ у Тернополі заявили до поліції про можливе порушення Закону України «Про вибори Президента України». Випадок стосувався білборду кандидата Олександра Шевченка без вихідних даних.

Спостерігачі виявили білборд із зображенням зареєстрованого кандидата Олександра Шевченка та гаслом «Гарантую! Прибрати порох з нашої оселі» без вихідних даних. Рекламний щит розміщений на вул. Текстильній у місті Тернополі.

25 01 Ternopil bord shewchenko

24 січня на офіційному сайті Національної поліції у рубриці новин Тернопільської області оприлюднено інформацію про те, що правоохоронці проводять перевірку повідомлення від спостерігачів ОПОРИ про можливе порушення виборчого законодавства у місті Тернополі.

25 01 Ternopil policia shewchenko

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала Олександра Шевченка (Українське об’єднання патріотів – УКРОП) кандидатом на пост Президента України 21 січня 2019 року (постанова №82).

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», передвиборча агітація кандидатом розпочинається з наступного дня після його реєстрації ЦВК і регулюється цим Законом. А саме, у ч. 3 ст. 59 Закону йдеться про те, що друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити вихідні відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку щодо використаного обладнання, їх тираж, інформацію про відповідальних за випуск та замовника. А також ч. 16 ст. 64 вищезгаданого закону містить заборону виготовлення та розповсюдження передвиборчих агітаційних матеріалів, що не містять цих даних.

Станом на 26 січня Центральна виборча комісія зареєструвала 20 кандидатів на пост Президента України: Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика, Євгенія Мураєва, Віталія Купрія, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Мороза, Юлію Тимошенко, Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Іллю Киву.  

Спостерігачі ОПОРИ вже фіксували у Тернополі зовнішню рекламу без вихідних відомостей кандидатів Садового, Гриценка та Богомолець.

Загалом, за офіційною інформацією Головного управління національної поліції в Тернопільській області, станом на 23 січня 2019 року зареєстровано та внесено в журнали «Єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події» 3 повідомлення про виявлені правопорушення, пов’язані з виборчим процесом на чергових виборах Президента України. За результатами розгляду матеріалів складено три протоколи про адміністративні правопорушення за частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)