В окружній виборчій комісії на окрузі №132, розташованій в місті Первомайськ Миколаївської області, не включили 245 подань до дільничних виборчих комісій від 3 кандидатів у Президенти – Юлії Тимошенко, Руслана Ригованова та Олега Ляшка. Станом на 25 березня остаточний склад ДВК не сформований.

Члени ОВК приймали подання щодо кандидатур від кандидатів одразу на кількох дисках, окремо по різних районах округу. Після формування складу ДВК до комісії звернулась довірена особа кандидата Юлії Тимошенко, повідомивши, що в складі ДВК не вистачає її представників. Як виявилось, частина електронних носіїв із поданнями загубилась.

В ОВК створили комісію для вирішення даного питання. З’ясувалось, що в серверну передали не всі диски, тому до складу ДВК не були включені  90 осіб, поданих від вищезазначеного кандидата в Президенти. За словами спостерігача ОПОРИ, члени комісії зійшлися на тому, що обидві сторони припустилися помилки. Для забезпечення прозорості виборів довірена особа кандидата подала заяву, вказавши в ній, що кандидат не буде оскаржувати вже сформовані квоти керівних осіб, але просить ввести всіх пропущених осіб до складу ДВК. Їх зареєстрували за поданням  голови ОВК Дениса Абубакірова.

Також 18 березня з’ясувалося, що не зареєстровані 116 осіб від кандидата в Президенти Руслана Ригованова. Тобто частина дисків із поданнями теж загубилась. Розглянувши заяву від довіреної особи, комісія ввела їх до складу ДВК за поданням голови. Однак пізніше з’ясувалося, що у списках членів ДВК є дублюючі імена та прізвища, тому комісії довелося відкликати двійників, поданих від голови ОВК.

Окрім того, виявилося, що частина електронних носіїв з поданнями 39 осіб від кандидата в Президенти Олега Ляшка загубилася, як і у випадку з поданнями від двох інших кандидатів. Відповідно до частини 8 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України» комісія вирішила доповнювати за поданням голови лише ті ДВК, до складу яких входить менш ніж 18 осіб, тому ввести всі кандидатури від Олега Ляшка до складу комісій не було можливості. Однак через велику кількість заяв про складення повноважень членами ДВК комісія повторно прийняла рішення створити резерв із представників від Олега Ляшка та вводити їх за поданням голови на ті дільниці, де потрібно доповнити або замінити керівний склад. Спостерігач ОПОРИ повідомив, що комісія щоразу знаходить двійників серед осіб, яких ввели на заміну від кандидатів, та осіб, які були введені за поданням голови ОВК. Отже наразі невідомо, скільки введено до складу ДВК і скільки виведено зі складу ДВК осіб, які були подані за поданням голови ОВК. Тобто станом на 25 березня остаточний склад дільничних виборчих комісій не сформований.

«Вочевидь, існують проблеми з функціонуванням роботи ОВК №132, особливо під час формування складу ДВК. Загалом було не внесено 245 кандидатур щодо складу комісій. На момент прийняття подань комісія залишилась без системного адміністратора, фактично з керівного складу на той момент працювала лише секретар, а потім і юристка склала свої повноваження. Безперечно, окружна комісія, виявивши, що подання загубились, повинна була звернутись до правоохоронних органів, як мінімум для фіксації даних фактів, та повідомити ЦВК. Постраждалі суб'єкти виборчого процесу в межах визначених строків мають право на оскарження процедури розподілу квот на керівні посади у дільничних комісіях. В свою чергу, включення до складу ДВК за поданням голови відбувалось у відповідності до виборчого законодавства».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення  виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)