Представники ОПОРИ зафіксували випадки поширення друкованих матеріалів з можливими ознаками «чорного піару» проти кандидата в Президенти Володимира Зеленского в трьох районах столиці. Інший кандидат – Сергій Каплін – публічно визнав, що ідея «видання» належить йому. Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 157 ККУ (Перешкоджання здійсненню виборчого права).

21 березня представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували поширення друкованих матеріалів з можливими ознаками «чорного піару» проти Володимира Зеленського в Печерському, Дарницькому та Подільському районах столиці. Матеріали виглядають як випуск газети, яка вийшла через 30 днів після гіпотетичної перемоги Зеленського на виборах. Замітки у «виданні», зокрема, описують катастрофічні наслідки можливого обрання цього кандидата: падіння курсу гривні, скасування «безвізу», посилення російської агресії проти України тощо. Назва газети – «The! День».

Дисклеймер розміщений на останній шпальті. В ньому автори визнають, що газета несправжня й має на меті попередити про загрози, які нібито несе за собою можливе обрання Зеленського.  Також на останній шпальті читач знаходить звернення кандидата в Президенти, лідера Соціал-демократичної партії Сергія Капліна, в якому політик застерігає виборців, чому не варто голосувати за Зеленського.

Фото з Facebook-сторінки Сергія Капліна

Ввечері 21 березня Сергій Каплін у повідомленні та відеозверненні на своїй Facebook-сторінці підтвердив, що агітаційні матеріали були виготовлені на замовлення Соціал-демократичної партії та її лідера. Друк газети кандидат в Президенти профінансував з коштів свого виборчого фонду.

Скріншот Facebook-сторінки Сергія Капліна

Водночас відділ комунікації поліції Києва в офіційному повідомленні на сайті інформує, що 21 березня на лінію 102 надійшло кілька повідомлень про розповсюдження друкованої агітаційної продукції, зміст якої дискредитує одного із кандидатів на пост Президента України. Правоохоронці встановили, що вихідні дані на  поліграфічній продукції, зокрема про друк і замовника, були неповними, а за адресою друкарні, яка вказана в газеті, насправді розміщена євангельська церква. «При проведенні першочергової перевірки також отримана інформація, що замовником поліграфічної продукції є інший кандидат на пост глави держави. Для об’єктивного з’ясування всіх обставин відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) Кримінального кодексу України (…) За вчинення правопорушення передбачене покарання – обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років», – йдеться також в повідомленні.

В коментарі ОПОРІ начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції у м. Києві Оксана  Блищик не підтвердила і не спростувала, що кримінальне провадження стосується газети з можливими ознаками «чорного піару» проти Зеленського. Однак з незалежних джерел представникам ОПОРИ відомо, що йдеться саме про цей випадок.

Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 63 Закону України «Про вибори Президента України» кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

«Випадок з газетою «The! День» вирізняється на фоні всіх інших. Адже зазвичай продукцію з можливими ознаками «чорного піару» проти кандидатів поширюють анонімно. Цього ж разу один з політиків, який при цьому сам є кандидатом в Президенти, публічно визнав себе автором ідеї такої газети. Варто нагадати, що розповсюдження матеріалів, які містять завідомо неправдиві відомості можна кваліфікувати як здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України. Cтворення матеріалів з ознаками  «чорного піару» може мати ознаки перешкоджання здійсненню виборчого права, що підпадає під дію ст. 157 Кримінального кодексу України. Представники ОПОРИ уважно стежитимуть за цим інцидентом, зокрема й за його можливими юридичними наслідками», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.