Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині виявили агітаційні матеріали на користь кандидата у Президенти Петра Порошенка (самовисування) у приміщенні дільничної виборчої комісії, агітлистівки на користь Олега Ляшка на дверях будівлі, де знаходяться ОВК і ДВК, а також агітлистівки Руслана Кошулинського на електроопорах.

Агітацію в невідведених для цього місцях виявили у ході перевірок дільничних виборчих комісій. Так, 18 березня спостерігач ОПОРИ побував у с. Вербичне Турійського району. Прямуючи до ДВК, спостерігач виявив постер «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців» на електроопорі. Також календар із аналогічним гаслом прикріпили на дошці оголошень місцевого будинку культури, однак сама агітпродукція у цьому випадку не містила вихідних даних.

Зауважимо, що постери на електроопорах виявили 22 березеня і у Луцьку – таку агітацію розмістили на вулиці Львівській.

Окрім того, 19 березня у приміщенні ДВК № 070724 у с. Череваха Маневицького району, яка знаходиться у будинку комунальної установи – місцевого клубу – спостерігач виявив агітматеріали. Тут зафіксували листівку «Команда Порошенка. Чому я за Петра Порошенка», брошуру «Україні бути. Петро Порошенко» та календарик «Пліч-о-пліч! Команда Порошенка». Голова комісії повідомила спостерігачу ОПОРИ, що не знає, як вказані матеріали потрапили до приміщення та хто їх приніс.

Також 23 березня спостерігач ОПОРИ виявив афішу з анонсом зустрічі з кандидатом Олегом Ляшком (Радикальна партія Олега Ляшка) на дверях будівлі районного будинку культури у с. Маневичі, в якій знаходяться окружна виборча комісія № 23 та дільнична виборча комісія № 070654. На листівці містилося зображення кандидата та дата зустрічі з ним у цьому селищі – 25 березня.

З’ясувати, хто прикріпив афішу на двері будівлі не вдалося. Жодна з виборчих комісій відношення до листівки не має. Зауважимо, що спостерігач ОПОРИ не встиг викликати службу 102, як афішу зняли.

Нагадаємо, про обмеження щодо виготовлення та поширення передвиборної агітації йдеться у статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Відповідно до частини 16, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Також, згідно із частиною 21, забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності. Відповідно до частини 4 статті 59 Закону місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)