У приміщенні ДВК №800585 з 8 березня відсутнє опалення. Члени комісії провели два засідання, однак постійно перебувати на робочому місці не в змозі через холод. Голова комісії й представниця Печерської РДА повідомили ОПОРІ, що ДВК вже отримала обігрівач й невдовзі відновить повноцінну роботу.

21 березня Представники Громадянської мереж ОПОРА в Києві зафіксували, що дільнична виборча комісія №800585 недоступна для відвідування громадянами. Згідно з оголошенням, яке висить поруч із входом до ДВК, причиною інциденту є відсутність опалення.

ДВК №800585 розташована в Печерському районі столиці й належить до одномандатного виборчого округу №221. Приміщення дільниці знаходиться в холі Інституту фізіології ім. О. Богомольця, що на вул. Академіка Богомольця. До меж дільниці входять також вул. Липська, пров. Липський та частина будинків на вул. Пилипа Орлика та Шовковичній. За розміром дільниця підпадає під категорію «велика» (понад 1500 виборців).

Будівля Інституту фізіології імені О.О.Богомольця. Фото ОПОРИ

Як розповіла в коментарі ОПОРІ голова ДВК №800585 Ольга Валєєва, в Інституті фізіології через несплату відімкнули опалення ще 8 березня. «Поки на вулиці було тепліше, ми працювали нормально, регулярно зустрічались. З початку роботи ДВК відбулося вже два засідання. Але коли температура повітря знизилась, перебувати в приміщенні без наслідків для здоров’я можна було не більше, ніж півгодини. Члени комісії просто фізично не могли працювати в будівлі протягом всього дня. Сьогодні в мене почало сильно боліти горло, говорити важко – сподіваюсь, до ангіни справа не дійде. Знаю, що хворіють й інші члени комісії. Оскільки в суботу та неділю Інститут закритий й доступу в приміщення у нас немає, наступного разу вирішили зустрітись вже у понеділок, 25 березня – комісія буде працювати з 11 до 19 години», – розповідає Ольга Валєєва.

За словами Ольги Валєєвої, 20 березня в ДВК мали встановити обігрівач, а до понеділка приміщення вже повністю підготують для роботи. З метою забезпечення функціонування комісії голова ДВК перебуває в постійному контакті з ОВК та Печерською РДА.

Начальник організаційного відділу Печерської районної в місті Києві державної адміністрації Катерина Білова в коментарі ОПОРІ підтвердила цю інформацію. «Печерська РДА здійснила матеріально-технічне забезпечення цієї ДВК. Комісія вже отримала обігрівач й повинна відновити роботу в повному обсязі», – зазначила Катерина Білова.

Згідно з частиною 1 статті 39 Закону «Про вибори Президента України» органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи зобов’язані сприяти виборчим комісіям у реалізації їх повноважень, зокрема надавати їм необхідні приміщення відповідно до нормативів, що встановлюються цим Законом та прийнятими відповідно до нього актами Центральної виборчої комісії.

Відповідно до пунктів 2 і 3 частини 1 статті 27 Закону «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, подає його для загального ознайомлення та у випадках, передбачених цим Законом, вносить до нього зміни. Крім того, ДВК зобов’язана створювати умови для ознайомлення виборців з відомостями про всіх кандидатів, їх передвиборними програмами, а також із рішеннями Центральної виборчої комісії, відповідної окружної виборчої комісії, власними рішеннями та повідомленнями.

Перевірити наявність і правильність своїх даних у виборчих списках можна також через «особистий кабінет виборця» на сайті Державного реєстру виборців.

«У цьому випадку немає підстав підозрювати членів ДВК в навмисній спробі заблокувати роботу комісії. Відсутність опалення – це об’єктивна перешкода, яку уповноважені органи влади повинні усувати в максимально стислий термін. Важливо, що попри всі обставини в ДВК відбулося два засідання. Водночас згідно з законодавством комісія також повинна забезпечувати доступ громадян до списку виборців та інформаційних матеріалів. Представники ОПОРИ відстежуватимуть подальшу роботу ДВК №800585», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Як повідомляла ОПОРА, окружні виборчі комісії столиці на початковому етапі своєї роботи також зіткнулись з проблемами матеріально-технічного забезпечення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.