18 березня у Слов'янську, що на Донеччині, на Соборній площі відбувся захід, присвячений візиту кандидатки в Президенти України Юлії Тимошенко. Після мітингу журналіст «Радіо Свобода» Сергій  Горбатенко зафіксував роздачу учасникам заходу пакетів, у яких виявились цукерки.

«Це сталося, коли мітинг закінчився та Юлія Тимошенко спілкувалася з людьми в огородженому просторі за сценою. В цей же час, дітям роздавали пакетики, в яких виявилися коробки з цукерками. Роздачу проводили молоді люди у курточках з ім'ям та прізвищем кандидатки. Деякі люди, які отримали пакети говорили, що вони переселенці», - у коментарі ОПОРІ розказав журналіст Сергій Горбатенко.

У той же час, у коментарі ОПОРІ керівник Донецької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Олександр Ярошенко спростував той факт, що це були подарунки.

«Це були не подарунки. На захід у Слов’янську зі всієї області приїхали батьки-переселенці з дітьми. Так як у дорозі діти були фактично впродовж дня, небайдужі люди, запропонували свою допомогу та привезли для дітей воду, соки, бутерброди та солодощі. Ми їм вдячні за увагу та допомогу», - зауважив Олександр Ярошенко.

На уточнення, хто такі ці небайдужі, представники бізнесу чи якісь інші люди, пан Олександр зазначив: «Всі по трохи, з миру по нитці і дітям добро».

На думку координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Донецькій області, подібні дії можуть носити ознаки порушення чинного виборчого законодавства.

«Такі дії можуть носити ознаки порушення законодавства щодо правил ведення агітації, а саме частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Зокрема роздача пакетів із солодощами була під час офіційного заходу, який було анонсовано як агітаційний захід кандидата. І люди, які роздавали ці пакети, були в брендованому одязі, на якому був напис з прізвищем кандидата», - пояснила координаторка.

Представники ОПОРИ на Донеччині звернулися до поліції, аби правоохоронці дали правову оцінку роздачі цукерок від кандидата в Слов'янську.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закона України «Про вибори президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини 3 статті 56 цього Закону. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.