У Житомирі 21 березня під час зустрічі кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко з виборцями на майдані Корольова сталася сутичка між молодиками спортивної зовнішності  та активістами, які прийшли з плакатами проти Тимошенко. Декілька людей  розгорнули транспаранти з написами «Юля Росія»»  та «Новий курвс», однак висловити свою позицію їм завадили молодики із значками «Вірю» та жовто-блакитними стрічками.

Заздалегідь анонсована зустріч Юлії Тимошенко проходила на майдані Корольова. Послухати кандидатку в Президенти зібралися кількасот людей. Поблизу майдану, біля обласної філармонії ім. Святослава Ріхтера представники ОПОРИ зафіксували кілька автобусів з табличками «Нерегулярні перевезення». Біля сцени – люди одягнуті в жилетки  з написами «ЗА Юлія Тимошенко», дехто тримає в руках агітаційні прапори. На сцені спершу виступив український співак Олександр Пономарьов, потім – Юлія Тимошенко.

Під час виступу кандидатки близько 10 активістів спробували розгорнути плакати.

«Активісти стояли поблизу пам'ятника Корольову, до сцени не дійшли. Розгорнули плакати, на одному було зображення зовні схоже на герб Російської Федерації і напис «Новий курвс» та великий транспарант з написом «Юля Росія». Одразу до них підбігли молоді хлопці, на одязі виднілися жовто-блакитні стрічки та значки з написом «Вірю» і почали рвати плакати. Між прихильниками та опонентами почалася штовханина і сварка, у ситуацію втрутилася поліція. Правоохоронці не допустили продовження конфлікту та створили бар'єр між учасниками конфлікту. Словесні образи продовжилися. Один з активістів підняв розірваний плакат і продовжував тримати, його закидали яйцями», – розповів спостерігач ОПОРИ Георгій Федорук, який перебував на місці події.

У місцевому інтернет-виданні Житомир.info опублікували відео сутички.

У коментарі ОПОРІ один з учасників конфлікту Павло Кобилінський розповів:

«Нас була група десь чоловік 10-15, ми взяли плакати і йшли, щоб стати там на сходах і розгорнути ці плакати, щоб це цивілізовано було, так як коли Порошенко приїздив, ніхто ж не заважав там стояти, кричати, плакати тримати. Вже на підходах стояли якісь кордони з молодиків, які почали рвати плакати, штовхати нас, збили до купи і вже тоді підійшла поліція, оточила нас, мабуть, щоб не били. Поліція стояла в стороні, коли рвали ці плакати, спостерігала, а вже тоді взяли в кільце, щоб охороняти. Нам ще поліція сказала, що ми самі винні, сказали: треба було нас попередити, ми б вам тоді коридор організували, ви пройшли б куди захотіли, вас би ніхто не чіпав. Т, що вони бачили, що ми йдемо, це не було для них знаком. Я підійшов, звернувся, кажу: надайте охорону я ось тут стану на постаменті Корольова з плакатом, щоб висловити свою позицію.  Я розумів, що до сцени не дійду, бо там кордони з молодиків. Поліція заявила, а що ми будемо вам охорону давати, вам же нічого не загрожує, вас ніхто не чіпає. Я тільки рушив з плакатом, відбувся напад, вирвали цей плакат. Тоді вже два поліцейських стали біля мене, я знайшов обломки і став з плакатом, потім ще пару разів нападали і виривали. Поліція в стороні розмовляла з цими молодиками. Кандидат в Президенти не бажає слухати якусь іншу сторону. Стільки було ресурсу задіяно і поліція, і ця «тітуня».  Я хочу висловити свою позицію, я не гадаю, що я не у вільній країні».

Фото з сайту Житомир.info

На сайті Житомир.info опублікований матеріал з коментарем начальника головного управління Нацполіції в Житомирській області Вячеслава Печененка  з приводу сутички на мітингу.

«Ми, незалежно від політичної приналежності, підтримуємо громадський порядок у передвиборчий час та під час виборчого процесу. І наша головна мета, як це було під час приїзду Президента України і зараз, під час виступу кандидата в Президенти Тимошенко, – підтримати громадський порядок, не дати можливість створити якусь конфліктну ситуацію. Тому, що в першому випадку (під час мітингу Петра Порошенка – ред.), що сьогодні ми виставили кордони поліції між представниками двох політичних сил для того, щоб цей конфлікт не переріс в якусь бійку, і все. Ми це забезпечили і будемо контролювати процес, поки не закінчиться масовий захід», - сказав Вячеслав Печененко», – йдеться у новині на сайті.

Перший заступник голови Житомирської обласної організації партії ВО «Батьківщина» Віталій Сорока у коментарі ОПОРІ 22 березня розповів, що члени партії не були учасниками конфлікту. Представники «Батьківщини» збираються звертатися до поліції. 

«Я впевнений, що наших членів партії, наших прихильників не було в цьому конфлікті. Можливо, хтось спеціально влаштував цей конфлікт, ви ж бачите, що на сьогоднішній день відбувається і дискредитація нашої партії і проплачені різні заходи. Я впевнений, що наших однопартійців там не було. У мене більше інформації ніякої на даний момент немає, бо я вчора безпосередньо знаходився там в районі сцени і фактично звідти я не виходив від початку до кінця заходу. Наліпки ми роздавали безкоштовно з агітаційним матеріалом, будь хто міг це отримати і на себе вчепити, щоб дискредитувати нашу партію. Звичайно, ми будемо звертатися до поліції, щоб розібралися», – зазначив Віталій Сорока.

До поліції з приводу конфлікту станом на 22 березня заяв не надходило. Про це у коментарі ОПОРІ розповіла  керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко.

Цього ж дня, Юлія Тимошенко зустрілася з виборцями на центральній площі у Коростені.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі на зустріч з кандидаткою в Президенти Юлією Тимошенко у соціальних мережах збирають людей. Керівнику міні-групи,  який приведе  5-10 студентів пропонували за роботу каву або «ще щось». Учасникам потрібно тримати прапори або просто стояти під час виступу кандидатки, який відбувся 21 березня на майдані Корольова.

Нагадаємо, у Житомир 11 березня з візитом приїздив кандидат в Президенти Петро Порошенко. На майдані ім. С. П. Корольова під час анонсованої «народної зустрічі» Порошенка зустріли активісти з плакатами  та вигуками «Ганьба». На зустріч людей привозили автобусами.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)