19 та 20 березня у Рівному та Сарнах спостерігачі ОПОРИ виявили друковані агітаційні матеріали кандидатів на посаду Президента України Руслана Кошулинського та Ігоря Смешка. Спостерігачі звернулись до поліції та написали відповідні заяви про порушення правил ведення агітації.

20 березня на вулицях Суворова та Бєлгородська міста Сарни спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ виявили друковані агітаційні матеріали кандидатів на пост Президента України:

  • Ігоря Смешка з написом «Смешко. Перемога України. Голосуй за№33» із зображенням прапора України;

  • Руслана Кошулинського з написом «Єдиний вибір українців. Руслан Кошулинський» та логотипами Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Національно-визвольного руху «Правий сектор», Організації українських націоналістів (ОУН), Конгресу українських націоналістів та української праворадикальної громадської організації «С 14».

19 березня на паркані Шпанівського провулку міста Рівне спостерігачі зафіксували такі ж банери Руслана Кошулинського.

Вказані агітаційні матеріали не містили вихідних даних (відомості про установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, замовника відповідних матеріалів), а також були розміщені у місцях, що не були спеціально визначені міською радою для розміщення агітаційних матеріалів.   

Після виявлення агітаційних матеріалів без вихідних даних спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА викликали поліцію та написали відповідні заяви про порушення ведення передвиборної агітації.

«До дня голосування залишилось декілька днів, однак ОПОРА продовжує фіксувати нові друковані агітаційні матеріали кандидатів на пост Президента без належного маркування. Вкотре нагадуємо, що вся друкована продукція повинна містити усі вихідні дані, передбачені Законом «Про вибори Президента України» та бути оплаченою з виборчого фонду», - коментує координатор спостереження громадянської мережі ОПОРИ за виборами у Рівненській області.

Відповідно до ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.