Щонайменше у двох районах Львівської області невідомі розклеїли фейкові оголошення про те, що на виборчих дільницях у день голосування проводитимуть перевірку та узгодження списків призовників.

У Бродівському та Сколівському районі невідомі розклеїли оголошення, що у зв’язку з призовом на строкову військову службу, який розпочнеться у квітні, 30 та 31 березня у людних місцях, зокрема на виборчих дільницях, перевірятимуть та узгоджуватимуть списки громадян, які підлягають призову. Роздруківки формату А4 розміщені на стовпах та дошках оголошень.

Над текстом в таких роздруківках зображено герб України. У самому тексті його автори посилаються на статтю 15 на Закону «Про військовий обов'язок і військову службу», у якій визначено призовний вік, а також статтю 335 Кримінального кодексу, котра передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від служби. Для довідок вказують телефонні номери Львівського обласного військового комісаріату (які є у вільному доступі в інтернеті). Однак, жодних згадок, що інформацію поширює саме цей орган у тексті, немає.

У коментарі спостерігачам ОПОРИ прес-офіцер Львівського обласного військового комісаріату Володимир Фітьо заявив, що комісаріат жодним чином не причетний до виготовлення та поширення описаних вище оголошень.

«Є така інформація, що певні невідомі особи розклеюють такі оголошення і вказують в них номер Львівського обласного військового комісаріату. Насправді, жодних заходів на виборчих дільницях обласний військовий комісаріат та районні військові комісаріати проводити не будуть. Призовна кампанія стартує 1 квітня, не раніше» — зазначив Володимир Фітьо.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області пояснює: «Поширення завідомо неправдивих оголошень варто розцінювати як форму «чорних» передвиборчих технологій. Метою, яку переслідують невідомі особи у цьому випадку, є  зниження явки виборців у день голосування серед чоловіків призовного віку від 18 до 27 років. Незважаючи на спростування зі сторони обласного військового комісаріату, для частини виборців така дезінформація буде достатньою підставою не піти на вибори 31 березня. Очевидно, це стосується насамперед тих, хто вперше братиме участь у голосуванні, а також тих, хто не надто сумлінно перевіряє інформацію та не надає великого значення реалізації свого права голосу. З іншого боку, розповсюдження оголошень нібито від імені військових комісаріатів можна також розцінювати як спробу їх дискредитувати, а також створити враження, що влада намагається застосувати адміністративний ресурс».

Нагадаємо, 31 березня відбудуться чергові вибори Президента України. За даними Державного реєстру виборців, цього дня зможуть взяти участь у голосуванні 1 951 018 громадян на 2 134 виборчих дільницях. Зауважимо, на позачергових Президентських виборах 2014 року активність виборців на Львівщині була найвищою з усіх регіонів України. У Львівській області участь в голосуванні взяли 78,2% виборців, тоді як середній показник по Україні становив 59,48%. Так само найвища серед регіонів явка була на Львівщині на позачергових парламентських виборах — 70%, тоді як в середньому по Україні проголосували 52,42% виборців.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)