У Кривому Розі поширюють матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидатів на пост Президента України Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченко.

16 березня в Кривому Розі громадяни зафіксували розповсюдження матеріалів із ознаками чорного піару проти одразу трьох кандидатів на пост Президента України Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченко. Так, в одному з районів міста активіст Максим Трач зафіксував на відео як невідома жінка розповсюджує матеріали невстановленого походження. За її словами, вона є «волонтером від Зеленського». Матеріали їй надав чоловік на ім’я Василь. Після зауважень активіста та пропозиції уважно переглянути матеріали, які розповсюджує жінка, вона вибачилась та викинула матеріали в урну, яка стояла неподалік.

Прес-секретар Криворізького відділу поліції Оксана Лесонен заначила, що представники правоохоронних органів виявили цей факт у соціальних мережах: «Ми даний факт виявили, зареєстрували його в рамках законодавства. Наразі нами проводиться перевірка по даному факту в рамках законодавства».

Напередодні, спостерігачі ОПОРИ виявили в місті Кривий Ріг наліпки з ознаками «чорного піару» проти кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Як зазначають спостерігачі, такі наліпки виявлено переважно на території виборчого округу №33 Кривого Рогу й не містять вихідних даних. Довірена особа кандидата на пост Президента України в територіальному виборчому окрузі №33 Олександр Макаренко зазначив, що він підозрює, хто міг замовити розповсюдження цих матеріалів, але прізвищ не називав. За його словами з цього приводу обов’язково буде подано заяву до поліції.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Дніпропетровській області, з цього приводу зазначив: «Громадяни України мають право вільно обговорювати передвиборчі програми кандидатів, вести агітацію за чи проти того чи іншого кандидата. Однак, розповсюдження інформації, яка має на меті спонукати виборців голосувати проти інших кандидатів, або публічні оцінки діяльності цих кандидатів, та є друкованою передвиборчою агітацією, має містити повний перелік вихідних даних і бути виготовленою за кошти виборчого фонду».

Згідно з ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України.

Відповідно до ч. 16 ст. 54 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів. Згідно зі ст. 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно передбачають накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження караються накладенням штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.