16 березня мешканці села Олександро-Калинове, Іллінівська ОТГ Донецької області по вулиці Невській отримали у свої поштові скриньки конверти із написом «Рада регіонального розвитку». За інформацією спостерігачів ОПОРИ, в середині відповідних конвертів міститься брошура «Напрями перспективного розвитку Донецької області на 2019 – 2021 роки (проект)», план перспективного розвитку області, буклет  від команди Петра Порошенка під назвою «Приглашаем на откровенный разговор», анкета та конверт для зворотного зв’язку.

 

За словами очевидців – жителів Олександро-Калинового, розповсюджувала ці конверти мешканка цього села, на даний момент безробітна, прихильниця Петра Порошенка.

У буклеті від команди Петра Порошенка міститься звернення від кандидата за його підписом.

«Сегодня Украина стоит на пороге ответственного выбора. От него зависит будущее нашего государства… Чтобы двигаться в будущее, мы должны оценить прошлое и проанализировать настоящее Приглашаю вас  сделать это в кругу друзей и единомышленников. По всей стране люди, которым небезразлична дальнейшая судьба государства, собираются на открытый диалог, который проходит с участием общины, лидеров мнений  и представителей местной власти. Приходите, чтобы не оставлять ключевые изменения в Украине…».

У брошурі «Напрями перспективного розвитку Донецької області на 2019 – 2021 роки (проект)» із написом «Розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412/2018», на першому розвороті  міститься звернення  Президента України, голови Ради регіонального розвитку Петра Порошенка. Окрім цього, у відповідній поліграфії представлено короткий опис-звіт реалізованих проектів на Донеччині, реалізованих протягом 2014-2018 років  та огляд  перспективних об’єктів на  2019-2021 роки.

У конверті також міститься дорожня карта, на зворотному боці якої - звернення очільника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Олександра Куця до жителів Донецької області:

«У ваших руках карта Донецької області. На ній вказані об’єкти соціально-економічного та культурного розвитку, що плануються до реалізації у 2019-2021 роках. План розроблено на виконання Указу Президента України Петра Порошенка від 6 грудня 2018 року №412 / 2018. Це лише основна частина від усіх пропозицій,які ми змогли розмістити в графічному вигляді на карті нашого регіону. З повним переліком об’єктів ,запланованих до реалізації на 2019-2021 роки,ви можете ознайомитися за наведеними нижче адресами». Пропозиції та зауваження просять  надсилати за  вказаною адресою у м. Краматорську, номером  гарячої лінії та на e-mail. Друк здійснило ПП «ВИДАВНИЦТВО  ПРЕС АРТ». Тираж 5000 примірників.

Окрім того, у конверті від Ради регіонального розвитку міститься анкета, в якій респондентам запропоновано оцінити роботу регіональних та місцевих керівників, відповідаючи на конкретні запитання. Також пропонується висловити  власну думку, заповнити рядки з  особистими даними з позначкою: «Надаю згоду на обробку та використання моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». Для відправки цієї анкети передбачений спецконверт для зворотнього зв’язку на адресу Президента України.

За словами радника з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павла Романюка, Раду регіонального розвитку було створено Указом Президента України від 21 квітня 2015 року №224/2015. Очолює Раду голова - Президент України Петро Порошенко. Зважаючи на те, що масове розповсюдження вказаних матеріалів відбувається в активну фазу виборчого процесу, а Президент України є одночасно кандидатом на пост Президента, тому влада має більш відкрито пояснити суспільству мету розповсюдження, джерела фінансування вказаних матеріалів і безпосередніх виконавців такого розповсюдження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.