В межах Полтавської області створено 1 260 дільничну виборчу комісію. З них 311 великих, 409 середніх та 540 малих дільниць. При цьому 2 ДВК є спеціальними. Загалом до складу усіх ДВК увійшли 19 457 членів комісій.

Жодна ОВК не порушила строки утворення ДВК. Згідно з календарним планом ЦВК щодо проведення виборів Президента ДВК мали бути утворені до 12 березня включно.

Станом на 15 березня ОВК №148 та №149 не оприлюднили додаток до постанови про формування ДВК, в якому вказано розподіл членів дільниць за суб’єктами подання та розподіл керівних посад, на дошці оголошень. Проте, якщо ОВК №148 надали документи представнику ОПОРИ задля подальшого аналізу, представники ОВК №149 взагалі відмовились надавати додатки, мотивуючи рішення відсутністю паперу та проблемами з електронною поштою.

Відносно обох випадків ОПОРА звернулась до поліції. Згідно з частиною 16 статті 28 Закону України «Про вибори Президента»: «Постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії, вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів. У ці ж строки постанова, прийнята окружною виборчою комісією, надсилається через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему до Центральної виборчої комісії, яка оприлюднює її на своєму офіційному веб-сайті невідкладно після надходження постанови».

Згідно з аналізом додатків формування ДВК, окрім дільниць 149 округу, 27 кандидатів мають хоча б одного представника в дільничних комісіях. Найменша кількість членів комісій серед представників Ігоря Смешка – 7. Найбільша кількість включена за поданням Юрія Бойка – 1 042.

Найбільше посад в керівному складі отримав Олег Ляшко – 214 представників. У Ігоря Смешка та Ігоря Шевченка по одному представнику в керівних складах.

ОВК №144

Засідання провели 12 березня. Було утворено 85 ДВК – 62 великих, 13 середніх та 10 малих. До складу комісій увійшло 1275 чоловіки. Загалом своїх представників в ДВК мають 19 кандидатів. Ще двоє членів ДВК були включені за поданням голови ОВК.

ОВК №145

11 березня окружна комісія провела засідання щодо утворення ДВК. Загалом було сформовано 132 ДВК, до складу яких увійшли 1732 члени. 46 великих дільниць, 50 – середніх, та 36 – малих. Представництво в ДВК мають 18 кандидатів. 15 кандидатур було внесено за поданням голови ОВК.

ОВК №146

12 березня ОВК сформувала 84 ДВК, з яких 54 великі, 27 середні та 3 малі. Своїх представників в складі ДВК мають 20 кандидатів. Загалом до дільничних комісій увійшло 1437 чоловік.

ОВК №147

Засідання відбулось 12 березня. Було сформовано 186 ДВК – 26 великих, 67 середніх та 93 малих дільниці. Загальний склад усіх дільниць 3305 чоловік. Представництво в ДВК мають 23 кандидати.

ОВК №148

12 березня ОВК сформувала 216 дільничних виборчих комісій. З них 33 великих, 58 середніх та 125 малих дільниць. При цьому, одна дільниця є спеціальною. Загальний склад комісій – 3259 чоловік. Представництво мають 21 кандидат. Станом на 15 березня додаток до постанови не був оприлюднений на дошці оголошень ОВК, через що представнику ОПОРИ довелось звертатись до поліції та складати акт про бездіяльність роботи членів окружної виборчої комісії. Проте додаток представнику ОПОРИ надали.

ОВК №149

ОВК провело засідання 12 березня. Через технічні проблеми розподіл керівних посад відбувався вручну. Утворено 216 ДВК – 20 великих, 77 середніх та 119 малих. Загальний склад дільничних комісій по округу – 3036 чоловік. 16 кандидатів мають своїх представників в ДВК. Станом на 15 березня ОВК не оприлюднила додаток до постанови про утворення ДВК та відмовилась надати додаток спостерігачу ОПОРИ задля ретельного аналізу розподілу посад в ДВК, через що ОПОРА звернулась до поліції та склала акт відносно бездіяльності роботи комісії. Причиною ненадання додатку, за словами голови комісії, стала відсутність паперу та проблеми з електронною поштою.

ОВК №150

12 березня відбулось засідання ОВК, де було сформовано 128 ДВК, з яких 50 великих, 38 середніх та 40 малих. Загальна кількість членів ДВК – 1956. Представництво в дільничних комісіях мають 18 кандидатів.

ОВК №151

Засідання ОВК відбулось 12 березня. Було сформовано 213 ДВК, до складу яких увійшло 3457 чоловік. З 213 дільничних комісій 19 є великими, 80 – середніми, та 114 – малими. 18 кандидатів мають своїх представників в ДВК.

«Згідно з аналізом керівного складу дільничних комісій, окрім тих ДВК, що входять до 149 виборчого округу, можна зробити висновок, що ОВК дотримались принципу рівномірного розподілу квот між кандидатами. Проте ситуація з не оприлюдненням документів окружними комісіями може бути підставою для судових позовів щодо порушення визначених законом порядку роботи комісій. Неоприлюднення у відповідності до виборчого законодавства відповідно з документації ОВК порушує передбачений пунктом 3 частини 2 статті 11 принцип публічності та відкритості виборчого процесу», – зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)