Окружні виборчі комісії сформували 1 424 дільничні виборчі комісії у Київській області. 107 комісій сформовано в мінімально можливому складі. Загальна кількість членів комісій становить 17 903 осіб. Правом подавати кандидатури до складу ДВК скористалися 28 кандидатів у Президенти.

Дільничні виборчі комісії на Київщині формувалися відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України». Найбільше представників у складі ДВК області  мають Володимир Зеленський – 1 419, Юлія Тимошенко – 1 408, Петро Порошенко – 1 402, Юлія Литвиненко – 1 393, Юрій Бойко – 1 392, Анатолій Гриценко – 1 356, Олег Ляшко – 1 355. А найменше представників у складі ДВК Київщини, у Віталія Купрія – 19, Василя Журавльова – 36, Володимира Петрова – 37, Валентина Наливайченка – 49, Романа Безсмертного – 55, Ігоря Смешка – 56, Юрій Карамазін – 76, Ілля Кива – 90, Андрій Новак – 96 та Сергій Каплін – 97 членів ДВК.

Варто зазначити, що з 28 кандидатів на пост Президента на Київщині 7 кандидатів мають членів ДВК лише в одному окрузі. Йдеться про Василя Журавльова – 36 членів ДВК у 98 ВО, Сергія Капліна – 97 членів ДВК у 90 ВО, Юрія Карамазіна – 76 членів ДВК у 93 ВО, Іллю Киву –  90 членів ДВК у 95 ВО, Віталія Купрія – 19 членів ДВК у 94 ВО, Андрія Новака – 96 членів ДВК у 90 ВО , Володимира Петрова  -  37 членів ДВК у 98 ВО.   

Між тим, із  загальної кількості кандидатів у Президенти своїм правом подавати кандидатури до складу ДВК на Київщині не скористалися 11 кандидатів, зокрема – Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Інна Богословська, Віктор Бондар Олександр Ващенко, Олександр Вілкул, Андрій Корнацький, Роман Насіров, Віталій Скоцик та Юрій Тимошенко.

У розрізі окремих виборчих округів Київської області найбільше ДВК утворено у 92 ВО (Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони, частина Сквирського району) – 216 ДВК, найменше – у 90 ВО (Біла Церква)  – 98 дільниць.  Найбільше членів дільничних виборчих комісій у 96 ВО – 2 611, 91 ВО – 2 334, 92 ВО – 2 132 та у 93 ВО – 2 028 членів ДВК. Найменше членів ДВК, як,  власне, і самих дільниць у 90 ВО – 1468 членів комісій.

Найбільшу кількість керівних посад у ДВК (голова, заступник, секретар) мають представники Володимира Зеленського – 349 членів ДВК у керівному складі комісій, однакову кількість представників у керівному складі дільничних виборчих комісій мають – 347 – мають Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Юрій Бойко має 343 представника у керівному складі ДВК Київщини. 337 представників у складі комісій на керівних посадах у Анатолія Гриценка. І 331 особа у керівному складі ДВК Київської області – у Олега Ляшка.

Між тим, найменшу кількість представників керівного складу зареєстровано за поданнями Василя Журавльова, Валентина Наливайченка та Володимира Петрова – по 11 керівних посад у ДВК області. 13 осіб у керівному складі ДВК у Ігоря Смешка. Роман Безсмертний – 14 керівних посад. Ілля Кива має у керівному складі 18 членів дільничних виборчих комісій. Та по 19 представників у керівному складі ДВК Київщини зареєстровано за поданнями двох кандидатів у Президенти – Сергія Капліна та Андрія Новака .

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох – чотирьох членів комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)