16 березня до Полтави з візитом у межах передвиборчої кампанії приїхав кандидат у Президенти Петро Порошенко. Представники Нацкорпусу влаштували акцію протесту, в ході якої близько 10 активістів були затримані правоохоронцями.

Зустріч Порошенка з мешканцями міста відбулась на центральній площі Полтави, біля театру імені Гоголя. Офіційно захід розпочинався о 13-00. Біля сцени було влаштовано огородження з металошукачем та охороною, куди починаючи пускали лише по запрошенню, перевіряючи наявність громадян у списках. Тих, кого в списку не було, до сцени не пускали. Проте можна було знаходитись за межами огородження. Після початку заходу громадян пускали до сцени навіть без запрошення.

Поблизу сцени розміщувались агітаційні палатки Порошенка, з яких відбувалась роздача друкованої агітаційної продукції – газети та буклет у вигляді паспорту України, де розповідається про досягнення Порошенка на посаді Президента.

Згідно з частиною 1 статті 8 Закону «Про рекламу» забороняється у рекламі використовувати або імітувати зображення Державного Герба України.

Група молодих людей в куртках з написом «Національна дружина» та «Національний корпус» зібралась близько 13-00. Вони організовано підійшли до кордону поліції перед проходом до сцени. Через хвилин 10 поліція спробувала відтіснити протестувальників, останні почали кидати в сторону сцени м’які іграшки у вигляді свиней, після чого правоохоронці затримали близько 10 протестувальників. При цьому, поліцейські застосовували спецзасоби – гумові кийки.

Ті представники групи, які залишись після конфлікту з правоохоронцями, із використанням гучномовця почали викрикувати: «Свинарчуки» та «Ганьба». Після завершення виступу Порошенка, представники Нацкорпусу супроводжували президентський кортеж продовжуючи скандування.

На сторінці Національного Корпусу Полтава в фейсбук 15 березня було розміщено повідомлення про планування мирної акції, на якій представники Нацкорпусу хочуть отримати відповіді від Президента на проблемні питання.

Як повідомила на сторінці в соцмережі представниця полтавського Нацкорпусу, акція не була агресивна.

«Ми прийшли, нікому не заважали. Спершу поліція ніяк не реагувала, нікого не чіпляли. Потім раптово правоохоронці підлетіли, почали бити кийками, ногами. Наших хлопців зпакували в машини та повезли в невідомому напрямку. Ми не агресивно себе поводили, нікому не заважали. Ми не заходили навіть всередину, де стоять прихильники Порошенка. Ми були збоку», – наголосила представниця Нацкорпусу.

У Нацполіції Полтавщини повідомили, що внаслідок конфлікту постраждала одна цивільна особа.

«Близько 14:00 у центрі міста Полтава група молодих людей намагалась спровокувати конфлікт із представниками поліції, які несли службу з охорони публічної безпеки й порядку на площі біля театру імені Гоголя. У наслідок провокації постраждала одна цивільна особа. З метою недопущення загострення ситуації, поліція припинила протиправну діяльність молоді. Наразі встановлюються особи та з’ясовуються обставини такої поведінки», – повідомив начальник відділу комунікації поліції Полтавської області Юрій Сулаєв.

Під час заходу на сцені виступали Марія Бурмака та гурт Kozak System.

Нагадаємо, подібні сутички між представниками «Національного корпусу» та поліції на заходах за участю Порошенка відбувались в Черкасах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]