10-12 березня в Черкаській області пройшли засідання семи окружних виборчих комісій, в ході яких були утворені 1097 дільничних виборчих комісій. До їхнього складу увійшли 15056 осіб. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, окружна виборча комісія №194 утворила 84 дільничні виборчі комісії, №195 – 159 ДВК, №196 – 218 ДВК, №197 – 142 ДВК, №198 – 135 ДВК, №199 – 186 ДВК, №200 – 173 ДВК.

15 кандидатів на пост Президента України із 39 не скористалися правом внести подання щодо кандидатур до складу ДВК в області, а саме: Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Інна Богословська, Віктор Бондар, Олександр Ващенко, Василь Журавльов, Сергій Каплін, Ілля Кива, Аркадій Корнацький, Віталій Купрій, Роман Насіров, Володимир Петров, Віталій Скоцик та Юрій Тимошенко.

Найбільше представників у керівному складі ДВК матимуть Олександр Вілкул (241 особа), Анатолій Гриценко (246), Володимир Зеленський (242), Юлія Литвиненко (238), Олег Ляшко (246), Петро Порошенко (237), Руслан Ригованов (216), Сергій Тарута (226), Юлія Тимошенко (240).

У ході засідань з утворення дільничних комісій було відхилено загалом 64 кандидатури від різних суб’єктів подання. Зокрема, 27 осіб були відхилені по 199 округу: троє з них – так звані «двійники», а подання 24 (від різних кандидатів) не містили заяв. Подання 24 «двійників» від різних кандидатів ОВК відхилила на 197 окрузі. Окрім того, інші ОВК відхилили ще 13 кандидатур: 11 з них – «двійники», одна особа – неповнолітня (200 округ), ще одна людина вже була у складі окружної виборчої комісії (196 округ).

Зазначимо, що ОВК №198 у ході засідання звернулася до довірених осіб різних кандидатів щодо дев’яти «двійників». Довірені особи та члени комісії телефонували безпосередньо тим людям, чиї заяви містили у поданнях відразу двох кандидатів. Особи, до яких телефонували, зробили вибір, кого з кандидатів вони будуть представляти, або ж повідомляли, від кого вони особисто не писали заяву. У результаті питання вдалося врегулювати.

Лише 13 дільничних виборчих комісій були сформовані в мінімальному складі – 9 осіб. Усі вони утворені ОВК №199. У зв’язку з цим, аби доформувати ці дільничні виборчі комісії, головою ОВК було внесено 13 подань на підставі пропозицій членів комісії.

«На Черкащині всі окружні виборчі комісії вчасно утворили дільничні виборчі комісії. Не пізніше, як на третій день після прийняття рішення ОВК, ці рішення, склад комісій та зміни в складі мають бути оприлюднені в ЗМІ. Згідно з календарним планом, впродовж двох днів з моменту утворення ДВК повинні провести перші засідання», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, на Черкащині в складі керівництва ОВК відбулося шість змін.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.