На сьогодні в складі керівництва семи виборчих комісій на Черкащині відбулося шість замін: змінено трьох голів ОВК та трьох заступників.

Так, в ОВК №197 Анатолія Ваховського змінює Леонід Грищенко (подання кандидата в Президенти Віталія Скоцика). Ваховський відразу відмовився від посади, пославшись на проблеми зі здоров’ям. Леонід Грищенко був кандидатом на посаду голови Степанецької ОТГ, він екс-депутат Канівської районної (ВО «Батьківщина»), нині - голова канівського міського УКРОПу.

У ОВК №199 достроково припинено повноваження голови Тетяни Цвинтарної. За поданням від кандидата Василя Журавльова, її замінить Валентина Марчук. Цвинтарна прийняла присягу на першому засіданні, але відразу повідомила, що працювати не буде і чекає заміни. Валентина Марчук очолює районну спілку жінок Жашківщини.

ОВК № 200 припинено повноваження голови окружної комісії Олександри Балановської. До складу комісії включено та призначено головою 70-річного Володимира Сивака (від Андрія Садового). Він значиться головою ГО «Уманське козацтво крайового товариства українського козацтва». Місцеві ЗМІ називають його «отаманом».

Ще в трьох комісіях відбулися заміни заступників.

У ОВК №195 Анатолія Бухольського замінює Людмила Здоровенко (подання Сергія Капліна). У ОВК № 196 Валентину Сороку змінює Володимир Дубина (від кандидата Віталія Купрія). Дубина балотувався до Шполянської райради та до Шполянської міської громади як член Радикальної партії. У ОВК №198 замість Анатолія Буряченка заступником голови буде 69-річний Сергій Федорець (від Ігоря Шевченка). Він вказаний керівником смілянської організації Партії пенсіонерів України. На виборах 2015 року був заступником голови Смілянської РВК за поданням Народної партії.

Окрім того, у складі окружних виборчих комісій ще відбулася низка замін членів ОВК. Найбільше замін відбулося серед представників кандидата в Президенти Юрія Тимошенка – шість членів комісії, по три члени комісії на сьогодні замінені за поданням кандидатів Сергія Капліна та Сергія Кривоноса.

«У разі зняття Андрієм Садовим своєї кандидатури, згідно з пунктом 4 частини 4 статті 30 «Закону про вибори Президента України» повноваження поданих від нього членів ОВК припиняються», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, на Черкащині утворилися сім окружних виборчих комісій. Усі ОВК провели свої засідання вчасно.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.