На Рівненщині з початку лютого 2019 року кандидати на пост Президента найбільше проявляють виборчу активність через розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами (білбордах та сітілайтах) та її розповсюдження в інформаційних наметах. Типовими порушеннями виборчого законодавства є розміщення агітаційної продукції без вихідних даних, розміщення у друкованих ЗМІ політичної реклами без відповідного маркування та порушення правил благоустрою. Про це 13 березня повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції щодо тенденцій виборчої кампанії в області.

Про перебіг виборчих перегонів в області, активність кандидатів та їх візити на Рівненщину розповів координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Рівненській області. 

«Що стосується розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами, то найчастіше зустрічається агітація кандидатів на пост Президента Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Руслана Кошулинського, Володимира Зеленського і на той час кандидата Андрія Садового. Такі матеріали були зафіксовані у всіх районах області. Окрім цього, друковану агітацію поширювали через інформаційні намети у всіх районах області. Зокрема, виявлені намети кандидатів у Президенти Петра Порошенко, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценко, Олега Ляшка», - розповів він.

Типовими порушеннями виборчого законодавства у лютому є розміщення агітаційної продукції без вихідних даних, розміщення у друкованих ЗМІ політичної реклами без відповідного маркування та порушення правил благоустрою (розміщення агітаційних матеріалів у заборонених Законом «Про рекламу» місцях.). Крім цього, зафіксовано пошкодження агітаційних матеріалів кандидатів.

З початку лютого 2019 року Рівненщину відвідало 9 кандидатів на посаду Президента:

  • 4 лютого відбувся візит до Рівного Андрія Садового, який на той час був кандидатом;
  • 5 лютого місто Рівне відвідав Валентин Наливайченко;
  • 6 лютого Валентин Наливайченко відвідав також місто Здолбунів та селище Млинів;
  • 13 лютого Рівне та село Мізоч Здолбунівського району відвідав Руслан Кошулинський;
  • 14 лютого з концертом Студії «Квартал 95» виступив Володимир Зеленський;
  • 27 лютого відбулася зустріч Олега Ляшка з виборцями у місті Рівне;
  • 5 березня – візит Олександра Шевченка до Рівненської АЕС у місті Вараш;
  • 6 березня у Рівному побував Анатолій Гриценко;
  • 7 березня Рівненщину відвідав Віталій Скоцик;
  • 9 березня у Рівному відбулася зустріч з Юрієм Дерев’янко.

Про фіксування виборчих правопорушень у Рівненській області та притягнення правопорушників до відповідальності розповіла  громадська омбудсменка із захисту виборчих прав.

«Згідно з інформацією Головного Управління Національної поліції у Рівненській області, впродовж січня-лютого до поліції Рівненської області надійшло 59 звернень (43 з яких – в лютому 2019 року) щодо правопорушень, пов’язаних із президентськими виборами. 8 фактів таких правопорушень зафіксовано співробітниками поліції самостійно. За результатами розгляду матеріалів, 46 фактів розглянуто в порядку ЗУ «Про звернення громадян», тобто – не знайдено підстав для відкриття кримінального чи провадження про адміністративне правопорушення», - наголосила вона.

Складено та направлено до суду 22 протоколи про адміністративні правопорушення, 18 з яких -  за розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) друкованих матеріалів, які не містять вихідних даних та 2 – за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином та ще 2 протоколи – за «дрібне хуліганство».   

Окрім того, в Єдиному державному реєстрі опубліковано 7 судових рішень за результатами передання матеріалів адміністративних справ. У 6-ти з них правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності (5 – за ч.2 ст.212-13 КУпАП та 1 – за ч.1 ст. 212-14 КУпАП).

Під час прес-конференції координатор спостереження розповів також про розподіл субвенцій з Державного бюджету на забезпечення соціально-економічного розвитку Рівненської області впродовж 2018 року. У цей період на Рівненщину спрямовано 466 субвенцій загальною сумою 112 мільйонів 206 тисяч 108 гривень. Найчастіше ці кошти направлялись на освітні заклади. Найбільшим проектом за розміром державних субвенцій була реконструкція загальноосвітньої школи у селі Корнин Рівненського району – 9 мільйонів гривень (включає дві субвенції).

«Загалом, в Україні з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток виділено 4 мільярди 96 мільйонів гривень.  У розрізі областей – Рівненська область серед числа тих, куди спрямовано найменше коштів субвенцій – 112 мільйонів гривень (2,7%). І займає 21 місце серед 25 досліджуваних (24 області України та місто Київ)», - наголошує він.

Також представники ОПОРИ закликали громадян, які не давали дозволу бути членами дільничних виборчих комісій, однак їх персональні дані були використані при поданні певними недобросовісними кандидатами чи політичними силами, звертатись до правоохоронних органів за телефоном «102» або для отримання юридичної допомоги до громадської омбудсменки.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.