Серед кандидатів на посаду Президента України за кількістю матеріалів у газетах Запорізької області із можливими ознаками прихованої реклами лідирують  Олександр Вілкул, Петро Порошенко, Олег Ляшко, Сергій Тарута, Юлія Тимошенко. Такими є результати аналізу ОПОРИ 8 запорізьких газету у лютому.

В Запорізькій лютневій пресі тривала поширена у попередніх двох місяцях практика публікації матеріалів на підтримку того чи іншого кандидата на посаду Президента України без позначок «політична агітація» або «політична реклама». В газеті «Верже» такі тексти вийшли під заголовками: «Олег Ляшко: Я железной рукой наведу порядок в Украине»; «Олег Ляшко: У медицині треба наводити порядок»; «Сергій Тарута: Україні потрібні не слуги, а ефективні управлінці — і країна запрацює»; «Порошенко: «Найгірше позаду, країна йде вперед»; «Представитель Зе!команды в Запорожье» (іміджеве інтерв'ю із Ігором Крячко, представником громадського руху на підтримку Володимира Зеленського) ; «Реальная новая сила — это Тарута и его опыт»; «Олег Ляшко: Я не дам превратить Украину в сырьевую колонию».

Видання «Горожанин-информ» містило такі публікації: «За Евросоюз и НАТО. Против бедности и России» (із підзаголовком «Порошенко назвал пять ключевых секторов для экономического роста»); «Зміна соціальної політики: вже цією весною чи через п'ятирічку?» (із формулюваннями на кшталт: «Єдиний кандидат у президенти, який ставить питання про кардинальну зміну соціальної політики держави і розуміє, де знайти ресурс для цього, є Юлія Тимошенко»); «Здолати бідність в Україні за 5 років. Від АПК до ІТ — Порошенко презентує своє бачення економічного зростання»; «Візит президента на Запоріжжя»; «Вступ України до ЄС та НАТО — головна мета в стратегії Порошенка».

В газеті «Панорама» особлива увага приділена двом кандидатам. Про це свідчать заголовки:  «Олег Ляшко: Весь мир должен знать вкус мелитопольской черешни»; «Олег Ляшко: Я верну уважение к людям труда»; «Александр Вилкул: Решение закрепить в Конституции курс на ЕС и НАТО — это афера и предвыборная манипуляция»; «ВИЛКУЛ: Супрун надо не просто выгнать, а сделать так, чтобы она не успела сбежать, не понеся ответственности».

Як і в попередніх двох місяцях, чимало матеріалів дотичних до прихованої реклама розміщено в газеті «Запорожский пенсионер». Наведемо заголовки з неї: «Громадська думка у дзеркалі соціології: чому зростає віра в перемогу Тимошенко?»; «Віктор Бондар обраний кандидатом у Президенти від партії «Відродження» (публікація не лише сповіщає про цей факт, але й розповідає про деякі передвиборчі обіцянки політика); матеріал із ідентичним загаловком вже згаданого тексту у «Верже», але вже російською мовою: «Сергей Тарута: Украине нужны не слуги, а эффективные управленцы — и страна заработает»; «Тимошенко підписала меморандум про чесні вибори» (акцентуація у тексті зроблена саме на постаті Тимошенко, попри те, що цей меморандум спільно із нею підписали й інші кандидати, також згадуються «викриття корупції окремих посадовців та топ-політиків, про  які лідер «Батьківщини» заявила незадовго інциденту» (під «інцидентом» йдеться про згаданий тут випадок із киданням у натовп димових шашок під час виступу Тимошенко 8 лютого у Білій Церкві)); «Александр Вилкул: Решение закрепить в Конституции курс на ЕС и НАТО — это афера и предвыборная манипуляция»; «Анатолий Гриценко — единственный кандидат на пост Президента Украины, способный навести порядок в стране»; «ВИЛКУЛ: Супрун надо не просто выгнать, а сделать так, чтобы она не успела сбежать, не понеся ответственности»; «Реальная новая сила — это Тарута и его опыт».

Єдина лютнева публікація на підтримку Ольги Богомолець знайдена у газеті «Запорозька СІЧ». Вона вийшла під заголовкам «Україну врятує лікар». Інші матеріали видання: «Демократи об'єдналися: із сильною лідеркою, аби зупинити фальсифікації»; «Петро Порошенко: У запорізький аеропорт через нові мости»; «Українські таланти та влада, яка  про це забуває» (в тексті Юлія Тимошенко виступає із критикою чинної влади).

Газета «Запорізька Правда» переважно позитивно висвітлювала діяльність і декларовані наміри Петра Порошенка. На підтримку цього говорять публікації: «Бідність — не менший ворог не менший, ніж Росія» (із підзаголовком «Воїн» Порошенко розповів, з чим воювати протягом наступних років»; «Чому Порошенка підтримує Європа і ненавидить Росія»; «Крутий старт» (із підзаголовком «Президент Петро Порошенко пішов на другий термін, щоб перемогти бідність і прийти в ЄС»). Ще один матеріал вийшов під заголовком «Віктор Бондар обраний кандидатом у Презенти від партії «Відродження».

В газеті «МИГ» вийшли матеріали, прихильні до 5 кандидатів: «Судячи з того, що російське телебачення каже про Порошенка, він робить усе правильно» - Олег Сенцов»; «Александр Вилкул: Решение закрепить в Конституции курс на ЕС и НАТО — это афера и предвыборная манипуляция»; «Сергей Тарута: Украине нужны не слуги, а эффективные управленцы — и страна заработает»; «Юрий Бойко: «Долги по «коммуналке» нужно списать, тарифы – снизить»; «Александ Вилкул: Супрун надо не просто выгнать, а сделать так, чтобы она не успела сбежать, не понеся ответственности»; «Олег Ляшко: не позволю унижать металлургов»; «Реальная новая сила — это Тарута и его опыт»; «Верховний головнокомандувач і дипломат. Порошенко виглядає як безальтернативний гарант курсу на Євросоюз і НАТО».

Видання «Суббота плюс» містило у лютому лише одну публікацію, яку можна розцінювати як приховану рекламу: «Юрий Бойко: «Долги по «коммуналке» нужно списать, тарифы — снизить» (нагадаємо: аналогічна публікація виходила друком і в іншій газеті).

Наприкінці лютого ряд запорізьких газет надрукували публікації на підтримку Євгена Мураєва: «Молодий, досвідчений розумний. Про кандидата в Президенти України Євгенія Мураєа» («Запорізька правда»); «Знайомтесь, Євгеній Мураєв» («Запорозька СІЧ»); «Кто вы, Евгений Мураев?», із підзаголовком «Политологи называют его украинским Джоном Кеннеди» та анонсом цієї публікації на першій шпальті («МИГ»).

Матеріали із маркерами чорного піару на адресу Володимира Зеленського виходили в лютому у газетах: «Запорізька Правда»; «Верже»; «Горожанин-информ»; «Панорама».

Окремої уваги заслуговує публікація «До другого туру виходить Порошенко та... Коломойський. Таємниці свіжої соціології» у виданні «Горожанин-информ». Цей текст висловлює не пряму прихильність кандидатурі Петра Порошенка і наводить цитати медійних постатей із негативними оціночними судженнями на адресу Зеленського.

Ще одна публікація із маркерами чорного піару вийшла у газеті «Запорізька Правда» і містить експресивну критику Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, Олега Ляшка та Вадима Рабіновича.

Чорний піар зосереджений на кандидатурі Юлії Тимошенко розміщений в газеті «Горожанин-информ». Це засвідчує публікація під заголовком «Мільярди на підкупи та росіяни — як Тимошенко рятує свій рейтинг, що падає».

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)