У січні-лютому 2019 року на Херсонщині найактивнішими в Фейсбуці були прихильники кандидатів в Президенти  Володимира Зеленського, Олега Ляшка та Юлії Тимошенко. 

Представники ОПОРИ проаналізували сторінки херсонських осередків політичних партій в Фейсбуці за січень-лютий 2019 року.

Найбільш активною в Фейсбуці виявилася сторінка херсонської команди кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Незважаючи на те, що вона була створена тільки в січні 2019 року, за два місяці в ній налічується 563 дописи. Щоправда, сторінка більше схожа на форум, де спілкуються прихильники кандидата, щодня розміщуючи різні матеріали, пов'язані з Володимиром Зеленським, та слова підтримки. 

На другому місці сторінка «Херсонщина Радикальна», присвячена Олегу Ляшку та діяльності місцевих осередків Радикальної партії - 254 дописи.

Трійку лідерів замикає херсонська «Батьківщина» - 202 пости, присвячена здебільшого Юлії Тимошенко та значно менше – діяльності місцевих партійних осередків.  

На сторінці херсонської «Громадянської позиції» за січень-лютий налічується 123 дописи, «Опозиційного блоку» - 77, «УКРОПУ» – 60 постів. На сторінці «Блок Петра Порошенка.Херсон» 48 дописів, «Національний корпус» – 47. Найменше матеріалів за два місяці на сторінці херсонської «Самопомочі» (31).

Як прокоментував координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, такі показники говорять про те, що кандидати та партії активно використовують сучасні можливості інтернету як майданчик для агітаційної реклами. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.
 
 
(#вибори; #opora; #опора)