У лютому та на початку березня  кандидати у Президенти України відвідували Київщину, переважно організовуючи відкриті зустрічі з громадянами, однак, на окремі з них пускали по списках. Також спостерігались зустрічі з трудовими колективами, а в окремих політиків – зустрічі з родинами вдома. Серед кандидатів, що здійснювали візити по області – Руслан Кошулинський, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Юрій Бойко, Юрій Дерев'янко, Віктор Кривенко, Андрій Садовий, Олег Ляшко, Олександр Шевченко.

Найчастіше Київську область відвідував Руслан Кошулинський – у різні міста області він приїжджав 13 разів  та 4 візити здійснили його довірені особи. До слова, у січні цей кандидат теж був лідером по візитах в область, втім, на той час здійснював дочасну агітацію, адже тоді ще не був зареєстрований ЦВК.

Відтак, 2 лютого Руслан Кошулинський, голова Секретаріату ВО "Свобода" зустрівся  з громадами  Фастова та Кагарлика. Під час зустрічей з виборцями кандидат    презентував   свою виборчу «Програму докорінних перетворень». У програмі йдеться, що   основні  завдання кандидата – перемога у московсько-українській війні та усунення від влади олігархів. 3 лютого кандидат у Президенти здійснив одразу три візити та поспілкувався з мешканцями Макарова, Бородянки та Іванкова. 

Джерело: Фейсбук-сторінка ВО «Свобода» Київської області

5 лютого Руслан Кошулинський провів зустрічі  з працівниками медичної сфери  у Білій Церкві та поспілкувався з  громадою Таращанського району. Під час цього візиту кандидат у Президенти також представляв свою виборчу програму. 7 лютого кандидат у Президенти Руслан Кошулинський відвідав Згурівку. 8 лютого відбулося чотири зустрічі Руслана Кошулинського з громадянами  Київщини, зокрема, у Володарці кандидат  спілкувався з медиками та громадою, у Тетіїві також зустрівся з працівниками  райлікарні, а у Ставищі провів відкриту зустріч з громадянами. 12 лютого Руслан Кошулинський провів зустріч із бучанцями на Київщині. Кандидат представив передвиборчу програму та відповів на запитання присутніх.  Крім того, низку агітаційних зустрічей на користь кандидата у Президенти Руслана Кошулинського на Київщині проводили і його довірені особи – голова Київської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Сабій та народний депутат України Андрій Іллєнко, зокрема 16 лютого – у Славутичі, 17 лютого – в Ржищеві та Сквирі, а 23 лютого у Борисполі.  Під час таких зустрічей, виборцям презентували  тези виборчої програми кандидата-націоналіста Руслана Кошулинського та знайомили з його біографією.

Зазначимо, що протягом лютого інформація про кандидата у Президенти Руслана Кошулинського, публікувалась і у друкованих ЗМІ Київщини – районних газетах, про це йдеться на фейсбук сторінці «ВО «Свобода» Київська область». Газета «Макарівські вісті» у випуску від 15 лютого, опублікувала  статтю «Прагнеш українського? – Обирай Кошулинського!». В ній йдеться про  зустріч кандидата з громадою, яка відбулась напередодні, а також про основні засади передвиборчої програми кандидата та його біографії. Подібна стаття опублікована і у випуску «Баришівського вісника» 23 лютого. Це ж видання 2 березня на першій сторінці випуску опублікувало і передвиборчу програму кандидата « Руслан Кошулинський: «За гідне майбутнє – без олігархів».

Джерело: Фейсбук-сторінка ВО «Свобода» Київської області

Три  міста Київщини протягом лютого відвідав  кандидат у Президенти і чинний глава держави Петро Порошенко.  Всі візити відбулися 25 лютого. Було організовано два заходи на користь кандидата у Броварах та по одному у Баришівці та  Переяслав-Хмельницькому . На два організованих заходи пускали за списками, а представників та спостерігачів ОПОРИ не допустили.

25 лютого Петро Порошенко приїжджав у Бровари. Інформація про його візит з'явилась у публічному доступі напередодні, зокрема на новинарному сайті «Моя Київщина». Також інформація про візит кандидата у Президенти публікувалась і у місцевих пабліках у соціальних мережах. Сам захід – засідання ради регіонального розвитку, відбувався в ТРЦ «Термінал». За словами представника ОПОРИ, біля торгового центру було багато охорони та службових собак. Патрульна поліція зупиняла кожен автомобіль, що планував заїхати на парковку.

Джерело: Фото представника ОПОРИ

На захід, що розпочинався о 15 годині , пускали людей, виключно, присутніх у списках. У холі були розташовані реєстраційні столи, куди люди підходили, називали свої прізвища, їх шукали у списках , видавали папку і пропускали до зали. Хто і коли формував ці списки – представнику Громадянської мережі ОПОРА дізнатися не вдалося . Охорона не пустила представника ОПОРИ на захід.

Джерело: Фото представника ОПОРИ

Крім того, біля ТРЦ було припарковано багато мікроавтобусів та декілька автобусів без таблички з маршрутом. На питання представника ОПОРИ – хто і звідки приїхав, водії або не відповідали, або говорили, що привезли людей на якесь зібрання. Зокрема, на цей захід приїхали з різних міст області – Білої Церкви, Требухова, Димерки .

Джерело: Фото представника ОПОРИ

Відео: https://youtu.be/bzbM9Bc6HJA

Джерело: відео представника ОПОРИ

Між тим, цього ж дня кандидат у Президенти Петро Порошенко, організував ще один захід у Броварах у парку «Перемога». На змонтованій сцені з великими екранами, спочатку анонсували виступ Петра Порошенка, потім виступив гурт «Kozak System», а далі на сцену вийшов кандидат у Президенти з місцевою владою, головою Київської обласної державної адміністрації – Олександром Терещуком, народним депутатом та охороною.

Крім того, на площі змонтували близько 10 агітаційних наметів із виборчими гаслами кампанії Петра Порошенка та продовжували збирати підписи на анкетах і роздавати агітаційну друковану продукцію. Водночас, біля наметів, деякі люди заповнювали реєстраційні відомості з персональними даними – прізвище та ім'я, адреса і телефон.

Джерело: Фото та відео представника ОПОРИ

25 лютого за участі чинного Президента Петра Порошенка у Переяслав-Хмельницькому, а саме у педагогічному університеті імені Григорія Сковорди відбувся форум-конференція про перспективи вступу України до ЄС та Нато – для студентів та викладачів університету. У фойє стояли столи, де проводилася реєстрація на цей захід – ті, хто був у списку отримували конверт з блокнотами та друкованими матеріалами і проходили перевірку через турнікет. Однак, спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА охорона заборонила бути присутнім на заході, аргументуючи це тим, що його немає в списках. Крім того, спостерігач ОПОРИ також звертався до керівника апарату Переяслав-Хмельницької РДА, ректора університету та організаторів заходу, втім, на зустріч так і не вдалося потрапити.

Джерело: Фото представника ОПОРИ

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській області наголошує: «Закон України «Про вибори Президента України» визначає офіційних спостерігачів від громадських організацій як суб’єктів виборчого процесу і дає право спостерігати за всіма його етапами, які здійснюються публічно і відкрито. Передвиборна агітація, яка може проводитись у формі зустрічей з громадянами, так само є одним з етапів виборчого процесу, а отже –недопуск до заходів кандидата офіційного спостерігача може розцінюватись як порушення прав останнього».

Три  візити на Київщину протягом зазначеного періоду здійснювала кандидатка у Президенти Юлія Тимошенко. У Білій Церкві 8 лютого на площі біля міської ради відбулась масштабна «зустріч з виборцями». Спеціально для заходу в центрі міста була змонтована сцена та був обмежений рух транспорту. На ньому були присутні близько 1000 осіб. Сам захід анонсувався та позиціонувався, як зустріч кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко з виборцями. Він розпочався з виступу українського співака Олександра Пономорьова. Промова самої ж кандидатки Юлії Тимошенко тривала близько 1,5 години. Саме під час її виступу в декількох місцях, практично одночасно, було використано декілька димових шашок. Присутній на заході представник Громадянської мережі ОПОРА зафіксував 4 випадки. Газ мав неприємний запах і сильно димився. Присутні  за допомогою поліції спіймали підозрюваних і вивели з натовпу. Ще два  візити у два міста Київської області кандидатка здійснила вже 2 березня, а саме – у Вишневе  та у Бучу. Під час зустрічі Юлія Тимошенко презентувала  свою передвиборчу програму та розповіла  про "Новий Курс України». На місцях проведення заходів були розташовані агітаційні намети, де розповсюджували агітаційні матеріали на користь кандидатки, зокрема –  агітаційні брошури «Нового Курсу» - «Програма дій кандидата у Президенти Юлії Тимошенко», «Нова економічна стратегія України», «Нова молодіжна політика» та «Екологічна безпека», а також періодичне видання «Вечірні Вісті», що містить агітаційні матеріали на користь кандидатки Юлії Тимошенко та проти кандидата у Президенти Петра Порошенка. Зазначимо, що крім публічних виступів, кандидатка ще і відвідала звичайну українську родину. У підписі до  відео, опублікованому після зустрічі йдеться «Життя, як воно є. Звичайний будинок в Бучі. Звичайна українська родина. Зайшла в гості. Батько в цей час на роботі. Вдома мама, син-студент, донька-школярка, вчиться у четвертому класі. Попили чаю, поговорили про життя. Як дітям знайти першу роботу, як взяти кредит на квартиру. Головна тема, яка хвилює, - тарифи...».

Джерело: Фото представника ОПОРИ

У два міста Київщини у лютому приїжджав кандидат у Президенти Олег Ляшко. 25 лютого він відвідав Яготин і Березань. Під час виступів для громадян, Олег Ляшко презентував свою передвиборчу програму, зокрема, як йдеться у дописі на фейсбуці, опублікованому після зустрічі, кандидат заявляв, що його  перший президентський указ буде стосуватися скасування рішення уряду про підвищення цін на газ, про встановлення мораторію на підвищення вартості комунальних послуг.

Джерело: Фейсбук-сторінка «Київська обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка»

Кандидат у Президенти Віктор Кривенко відвідав  Київщину двічі у лютому та один раз у березні.

9 лютого кандидат мав візит у Білу Церкву, де провів відкриту зустріч з виборцями, а також спілкувався з громадянами на вулицях міста. Під час цього розповсюджувалась газета «Час Руху». 21 лютого у  Бориспільській  міській  раді відбулась зустріч мешканців міста  з кандидатом на пост Президента України. Також розповсюджувалась газета «Час Руху» та календарі. А 1 березня Віктор Кривенко відвідав Богуслав,  здійснив візит на машинобудівне підприємство, де поспілкувався з працівниками, також мав відкриту зустріч з громадянами, зокрема,  з партійцями «Народного Руху» , а також був в ефірі місцевої радіостанції.

Джерело: Офіційна фейсбук-сторінка кандидата

Двічі на Київщині протягом лютого побував кандидат у Президенти Юрій Бойко.

4 лютого кандидат у Президенти відвідав Узин, де зустрівся з окремою категорією громадян, а саме – з військовими пенсіонерами.  Під час зустрічі говорив про пенсійні виплати військовим та зазначив про «допомогу у відновленні справедливості щодо повернення скасованих виплат».  Про це йдеться на сайті «Опозиційного Блоку». 15 лютого кандидат відвідав Макарів, де спілкувався, зокрема з воїнами-інтернаціоналістами .

Джерело: сайт «Опозиційний блок»

9 лютого кандидат у Президенти Юрій Дерев'янко організував  мотиваційне навчання в Ірпені. У відповідному дописі у Фейсбуці зазначається, що партія «Воля» за політично-інтелектуальний розвиток суспільства.

20 лютого кандидат у Президенти Андрій Садовий (на той момент він ще був офіційним кандидатом) відвідав Обухів. Під час публічної зустрічі з виборцями, кандидат  розповідав про передвиборчу програму, а також спілкувався з громадянами на теми боротьби з нелегальним гральним бізнесом, допомоги малому та середньому бізнесу у містах, а також щодо ринку землі.

Джерело: Фейсбук-сторінка Об'єднання "Самопоміч" - Київська область

В рамках свого передвиборчого туру, кандидат у президенти від УКРОПу, народний депутат Олександр Шевченко разом із головою партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», народним депутатом Тарасом Батенком та головою секретаріату політсили Денисом Борисенком 27 лютого відвідали Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс. Також кандидат у Президенти  відвідав і  місцевий Критий ринок, де  поспілкувався з виборцями.

Джерело: Фейсбук-сторінка « УКРОП Українське об'єднання патріотів»

Нагадаємо, згідно ч. 1 ст. 58 ЗУ «Про вибори Президента України», передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А відповідно до ч.1 ст. 57 Закону , передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)