Через непорозуміння між членами комісії окружної виборчої комісії №69 (центр – м. Мукачево) один із членів двічі викликав правоохоронців. Про це із засідання комісії, що пройшло 6 березня, повідомив спостерігач ОПОРИ. 

Зі слів представника ОПОРИ, на початку чергового засідання комісії, один із її членів Сергій Носалюк (від кандидата на пост Президента Юрія Бойка) вирішив знімати процес роботи комісії на відеокамеру та зафіксував її на сейфах із документами. Члени комісії попросили цього не робити, однак Сергій Носалюк стверджував, що має право знімати засідання на відео. Далі  питання про зйомку засідання винесли на розгляд комісії. Згідно з голосуванням, 20 із 24 членів комісії були проти зйомки, однак Сергій Носалюк камеру не вимкнув, після чого інші члени комісії зняли камеру із сейфу власноруч. Після цього пан Носалюк викликав поліцію, адже вважав це обмеженням своїх прав. Правоохоронці приїхали та стали допитувати присутніх стосовно ситуації, яка трапилася.

Як стало відомо спостерігачу ОПОРИ, того дня – 6 березня – то  вже був другий виклик поліції до залу засідань ОВК, що розташоване у будівлі Мукачівської райради та РДА. Однак перший інцидент відбувся ще до початку засідання, тому подробиці представнику ОПОРИ  зафіксувати не вдалося.

Крім цього, як інформує спостерігач, під час засідання голова комісії Марина Марценюк повідомила, що напередодні Сергій Носалюк висловлював на її адресу  погрози.

«З паном Носалюком у нас вийшла конфліктна ситуація, і я вважаю за потрібне такі речі виносити на загал, тому що це стосується нашої спільної справи, і тут були відверті погрози особистого плану та шантаж, тому я вирішила про це розповісти на засіданні комісії. У людини виникли певні фінансові інтереси. У нас зараз на порядку денному є питання про замовлення для ОВК і для всіх ДВК табличок і різного канцелярського обладнання. У масштабах 133 дільниць ця сума дуже кругла, і у нас з цього приводу виникли непорозуміння. У кошторис на одну із цих вивісок закладається орієнтовна сума - 200 гривень. Оскільки Сергій Носалюк людина досвідчена, і має контакти після участі у ОВК на попередніх виборах, я звернулася до нього із проханням промоніторити, де і за яку суму можна ці таблички замовити. Вийшло так, що пан Носалюк знайшов фірму у Мукачеві, яка готова виготовити ці табички за 290 гривень, однак ні її назви, ні координат, ні контактних телефонів цієї компанії він мені не повідомив. Я сказала йому, що це задорого, адже за моєю інформацією, у Берегові можна виготовити аналогічну продукцію за 250 гривень, в Ужгороді - за 240. На моє зауваження, що варто промоніторити краще поліграфічний ринок, і знайти оптимальний варіант, виникла дуже бурхлива реакція та погрози у мій бік. Після цього на мої дзвінки він не реагував, тому я вирішила, що цю ситуацію треба проговорити відкрито, тому підняла це питання під час засідання. Сергію Носалюку це, звісно, не сподобалося і він при людях обізвав мене брехухою, почав кричати, чим дестабілізував роботу усієї комісії», - зазначила у коментарі представниці закарпатської ОПОРИ голова ОВК №69 Марина Марценюк.

Сам Сергій Носалюк у телефонній розмові комунікаційниці ОПОРИ зазначив, що коментувати ситуацію по телефону не має часу і готовий дати відповідь тільки при особистій зустрічі за кілька днів. Однак у п’ятницю, 8 березня, вже після виходу матеріалу, зателефонував та погодився прокоментувати ситуацію.

Сергій Носалюк розповів, що перший раз викликав поліцію, тому що один із присутніх у приміщенні ОВК перешкоджав йому записувати розмову зі спостерігачами на відео. «На 14 годину у нас було призначене засідання. Приблизно за 20 хвилин до цього, у приміщення ОВК зайшли два іноземні спостерігача, від ОБСЄ, із супроводжуючою особою - перекладачем. Я, маючи досвід спілкування із іноземними спостерігачами, увімкнув камеру та підійшов до них із проханням поспілкуватися на камеру. Вони відповіли, що не знають точно, чи вони можуть спілкуватися під запис, але між нами відбувався діалог. Тобто вони казали, що їм потрібно вияснити це питання, а я пояснював ситуації зі своєї точки зору. Потім я їм повідомив, що вони звичайно можуть бути присутні на засіданні комісії. У той час у приміщення перебував один чоловік у медичній масці. Він підійшов до мене і сказав мені, аби я вимкнув камеру. Потім почав застеляти мені камеру, аби я не міг знімати. На це я зробив йому зауваження, що він перешкоджає діяльності члена ОВК, але він і далі продовжував, тому я викликав поліцію. Потім виявилося, що цей чоловік - довірена особа кандидатки у Президенти Юлії Литвиненко», - розповів Сергій Носалюк.

За його словами, другий виклик поліції вже був під час самого засідання. «Окружна виборча комісія у силу своєї некомпетентності прийняла рішення заборонити мені здійснювати відеозапис засідання ОВК. Я сказав їм, що вони порушують закон, але більшістю голосів вони проголосували про заборону. Звичайно, я не збирався вимикати камеру. Засідання йшло далі. В якийсь момент один із членів комісії встав, зняв мою камеру та вимкнув її. Це все відбувалося на очах у всієї комісії, спостерігачів. спочатку він навіть відмовлявся мені її повернути, тому я викликав поліцію вдруге», - додав він.

У Відділі комунікації поліції у Закарпатській області представниці ОПОРИ повідомили, що 6 березня, у Мукачеві у приміщенні ОВК  справді двічі викликали патруль: о 13:38 та о 15:38. Обидва виклики були зареєстровані, наразі поліція збирає дані та опрацьовує свідчення учасників інцидентів.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, хоча Закон України «Про вибори Президента України» і окремо не передбачає права члена виборчої комісії здійснювати фото-, відео-зйомку засідання комісії (ч. 5 ст. 29 Закону України), однак закон дозволяє проводити таку зйомку зокрема офіційним спостерігачам (ст. 69 Закону). Зважаючи на те, що основними засадами виборчого процесу є публічність і відкритість, то проведення зйомки під час засідання комісії якраз і свідчило би про дотримання цього принципу, а також виступило би джерелом доказів для правоохоронних органів щодо оцінки вказаної конфліктної ситуації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.