5 березня в Дніпрі відбувся форум «Рада регіонального розвитку» за участі Президента України Петра Порошенка. За даними спостерігачів ОПОРИ на захід не допустили дві міжнародні місії спостерігачів. Ввечері того ж дня, під час виступу Петра Порошенка стались сутички між представниками Національного корпусу та ймовірно учасників АТО.

5 березня Дніпро відвідав Президент України Петро Порошенко. Вранці цього дня він взяв участь у форумі «Рада регіонального розвитку».  Як зазначають спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, на заході були посилені заходи безпеки: в приміщення допускались заздалегідь зареєстровані особи, на вході відбувався огляд особистих речей та були встановлені метало детектори.

За даними спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА на захід не було допущено спостерігачів від ОБСЄ та ЕNЕМО. Представники міжнародних місій підтвердили даний факт, проте відмовились надавати коментарі з цього приводу.

Ввечері того ж дня відбувся ще один захід за участі кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Після виступів Марії Бурмаки та гурту «Kozak System» кандидат на пост Президента України та чинний Президент України Петро Порошенко звернувся до дніпрян із промовою.

Під час виступу Петра Порошенка спостерігачі ОПОРИ зафіксували там заворушення. Група людей із плакатами вигукувала: «Свинарчуків за грати». Проти цих вигуків виступила інша група осіб – ймовірно представники АТО, деякі з них зауважували: «Вас сюди не кликали». Між цими групами осіб виникла перепалка, яка супроводжувалась штовханиною та взаємними образами. Представники поліції та люди в штатському стали на заваді ескалації конфлікту.

Пізніше, представники Національного корпусу Дніпро на своїй сторінці повідомили про участь в акції. «Сьогодні Національний Корпус в Дніпрі прийшов особисто спитати в Порошенка, коли він виконає вимоги суспільства та віддасть наказ (всі знають, що система права в «феодальній Україні Порошенка» виключно телефонна) покарати мародерів «свинарчуків», - йдеться в повідомленні Національного корпусу Дніпро.

Приблизно в цей час, під час виступу Петра Порошенка, невелика група людей почала вигукувати провокативні питання, після чого люди в штатському вивели з натовпу чоловіка. Одна з громадських організацій, зареєстрована в місті Харкові «Потон», повідомила, що лідеру цієї організації в Дніпрі підпалили машину. На офіційному сайті ГУНП в Дніпропетровській області з’явилась інформація щодо підпалу автомобілю «Hyundai Tucson» 6 березня близько 03:10. Поряд з ним знаходилась порожня каністра. Вона вилучена та долучена до матеріалів кримінального провадження. На даний час проводяться оперативно-розшукові заходи для встановлення всіх обставин події. Поліція перевіряє всі можливі версії злочину. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.